× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Fyysikko, joka löysi työlleen merkityksen Olkiluodosta

Fyysikko, joka löysi työlleen merkityksen Olkiluodosta

24.7.2018

Olkiluotoon rekrytoitiin viime vuonna yli sata uutta osaajaa. Yksi heistä on marraskuussa säteilyturvallisuusinsinöörinä työnsä aloittanut Olli-Pekka Rauhala. Millaisia tehtäviä hänen työnkuvaansa kuuluu? Vietimme päivän Rauhalan seurassa.

Olli-Pekka Rauhala ei tunnustaudu aamuihmiseksi. Arkipäivät alkavat bussissa, joka noukkii Rauhalan melkein kotiovelta.

– Ilmainen bussikyyti Raumalta Olkiluotoon oli minulle iloinen yllätys. Onhan se mukavaa, kun satun vielä asumaan ihan pysäkin vieressä.

Olkiluodossa Rauhala kapuaa aamulla raput keskuskonttorin kolmanteen kerrokseen. Hänen työpisteensä sijaitsee valoisan avokonttorin päädyssä. Työpöytä on siisti eikä notku paperipinoista. Näköala on parkkipaikalle, jossa vuosihuoltojen aikaan ei juuri vapaita ruutuja näy.

Työpöydällä haasteita ja vastuuta

Säteilyturvallisuusinsinööriä työllistävät monenlaiset turvallisuusarviot ja laskelmat sekä TVO:n että Posivan puolella. Järjestelmien päivittäminen vaatii uusia laskelmia ja asiantuntijaarvioita. Arkkitehtipiirustusten muutosten yhteydessä tulee esiin paljon kysymyksiä. Vastaukset tarvitaan yleensä nopeasti. Rauhala toimii Posivan loppusijoitus- ja kapselointilaitoksen ydinturvallisuuskoordinaattorin roolissa.

– Päivittäiset asiat on helppo hoitaa, kun kaikki istuvat samassa tilassa. TVO:n puolella toimiessani organisaatio on isompi, mutta työ on toisaalta hieman itsenäisempää. Säännöllisissä palavereissa käydään läpi asioiden edistymistä ja katsotaan, voisiko työkuormaa jakaa, Rauhala kertoo.

– Helmi-maaliskuussa sain työstettäväksi laajan vuosiraportin, jolla viranomaista tiedotetaan ympäristön säteilyturvallisuuteen liittyvistä asioista. Se oli iso vastuu uudelle kaverille, mutta se tarjosi myös kaipaamaani haastetta.

Olkapäihin liikettä

Kotkasta kotoisin oleva Rauhala on kotiutunut Raumalle mukavasti. Rauhallisen miehen harrastukset ovat kuitenkin vähemmän rauhallisia. Vai miltä kuulostavat kiipeily, vapaalasku ja maastopyöräily? Myös crossfit-salilta on löytynyt samanhenkistä seuraa. Kiipeilyharrastus vaatii olkapäiltä paljon. Rauhala on hyödyntänyt ahkerasti työpaikan uutta taukojumppatilaa, josta löytyy erilaisia harjoitusvälineitä.


2018-04-26_Olli-Pekka_Rauhala-some.jpg
– Hienoa, että työpäivän aikana on mahdollisuus pitää itsestään huolta.

Työssä tärkeintä merkityksellisyys

Luonnontieteet kiinnostivat Rauhalaa jo varhain. Nuorena hän haaveili lääkärin ammatista voidakseen auttaamuita. Rauhala päätyi kuitenkin opiskelemaan fysiikkaa Turun yliopistoon pohdittuaan, että fyysikkona hän voisi vaikuttaa isompiin kokonaisuuksiin.


– Työn merkityksellisyys ja kiinnostavuus ovat minulle erittäin tärkeitä. Maapallon tulevaisuuden kannalta ydinvoima on isossa roolissa. Voin antaa panokseni siihen, että Suomi saa merkittävän osan sähköstään hiilivapaasta ydinvoimasta.

– Minua kiinnosti myös mahdollisuus työskennellä kansainvälisessä työympäristössä. Opiskeluaikana olin kahdesti työjaksolla Sveitsissä. Sieltä tarttui hienojen kiipeilyreissumuistojen lisäksi kipinä ja kaipuu kansainvälisyyteen.

Työkokemusta Rauhalalla on myös Turun yliopiston teollisuusfysiikan laboratoriosta, jossa hän työskenteli puolitoista vuotta. Tutkijankin ura oli mielessä, mutta valmistumisen jälkeen Olkiluodon säteilyturvallisuusinsinöörin paikka houkutti laittamaan hakemuksen sisään. Hyvä niin, sillä pedantti Rauhala on mies paikallaan Olkiluodon työyhteisössä.

Teksti: Henna Engren
Kuva: Tapani Karjanlahti