× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  IAEA arvioi Olkiluoto 3 EPR -laitosyksikön turvallisen käytön aloittamisen edellytyksiä

IAEA arvioi Olkiluoto 3 EPR -laitosyksikön turvallisen käytön aloittamisen edellytyksiä

23.3.2018

Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) -asiantuntijaryhmä sai Olkiluoto 3 EPR (OL3) -laitosyksikön turvallisen käytön edellytyksistä tekemänsä preOSART-arvioinnin päätökseen. Kaikkiaan 18 päivää kestänyt arviointiprosessi tarkasteli OL3:n käyttöturvallisuuden kannalta keskeistä toimintaa.

Yksitoistahenkinen ryhmä tunnisti OL3:lla lukuisia hyviä käytäntöjä, kuten henkilöstön osaamisen kehittäminen ja systemaattiset turvallisuuskulttuurin arviointimenetelmät rakentamisen ja käyttöönoton aikana. Lisäksi kiitosta saivat ainutlaatuiset mikroskoopilla, kuvantamisohjelmalla ja digikameratekniikalla toteuttavat kiintoaineanalyysimenetelmät.

Ryhmä antoi myös suosituksia laitoksen käyttöturvallisuuden kehittämiseksi. Muun muassa konsernin odotuksia pitäisi asettaa ja viestiä selkeämmin henkilöstölle. Irto-osilta suojautumista tulisi tehostaa. Lisäksi paloturvallisuuden käytäntöjä pitäisi kehittää.

Ryhmään kuului asiantuntijoita Belgiasta, Kiinasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

- Pre-OSART on hieno mahdollisuus saada kansainvälisiä huippuasiantuntijoita Olkiluotoon arvioimaan riippumattomasti uuden laitoksemme turvallisuutta. Prosessin tuloksena saadut kehitysehdotukset otetaan huomioon toiminnassamme jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti, tuotantojohtaja Marjo Mustonen kertoo.

IAEA palaa Olkiluotoon arvioimaan toimenpiteiden vaikuttavuutta 18 kuukauden sisällä preOSARTin päättymisestä.

OSART
OSART-arviointi on ydinlaitosten turvallisen käytön kehittämiseen suunniteltu arviointiprosessi. Se ei korvaa valvontaviranomaisten tarkastuksia, eikä ota kantaa laitostentekniikkaan. Arviointien tavoitteena on parantaa käyttöturvallisuutta. Niissä arvioidaan turvallisuutta objektiivisesti IAEA:n turvallisuusstandardien perusteella ja annetaan tarvittaessa parannussuosituksia. Työ- ja elinkeinoministeriön tilaama OL3:lla suoritettu OSART oli järjestyksessään 201. ja niitä on järjestetty vuodesta 1982 alkaen.

Lisätietoa OSART-arvioista saatavilla IAEA:n verkkosivuilta.

Tiedustelut:
Tuotantojohtaja Marjo Mustonen, puh. 02 8381 2100