× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Ydinenergia-ala tarjoaa ammattiylpeyttä ja kansainvälisyyttä

Ydinenergia-ala tarjoaa ammattiylpeyttä ja kansainvälisyyttä

14.3.2018

Parhaillaan Olkiluoto 3:lla (OL3) käynnissä oleva kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEAn (International Atomic Energy Agency) preOSART (Operational Safety Review Team) -vertaisarviointi tuo Olkiluotoon atomienergia-alan kansainvälisiä huippuosaajia. TVO:n ydinturvallisuuspäällikkö Juha Poikolainen näkee arvioinnissa tilaisuuden oppia uutta ja luoda kansainvälisiä kontakteja.

Ydinturvallisuuspäällikkö Poikolainen on odottanut kuumeisesti maaliskuuta. Odotus ei ole kohdistunut lämpenevään kevääseen ja valoisampiin aamuihin, vaan IAEAn preOSART-arvioinnin alkamiseen. Arviointiprosessi tuo Olkiluotoon kaksitoista ydinalan kokenutta ammattilaista, joiden kanssa Poikolainen viettää tiiviisti aikaa lähes kolme viikkoa.

Kansainväliset tehtävät olivat aikoinaan yksi merkittävä syy Poikolaiselle hakeutua urapolulle Olkiluotoon. Diplomi-insinööriksi valmistuttuaan 2002 hän toimi tutkijana Valtion teknisellä tutkimuslaitoksella, josta hän siirtyi TVO:lle reaktoriturvallisuusinsinööriksi vuonna 2007.

- Alun perin tulin TVO:lle 2007 tekemään Olkiluoto 1:n ja 2:n turvallisuuden väliarvion turvallisuusanalyysien päivittämistä. Ajattelin, että tämä olisi mielenkiintoinen homma, jossa oppisi lisää turvallisuusanalyysien tekemisestä ja jolla olisi myös yhteiskunnallista merkitystä.

Alansa rautaisena ammattilaisena Poikolainen nousi jo kahden vuoden jälkeen jaoksensa päälliköksi ja nykyisin hän toimii yhtiön ydinturvallisuuspäällikkönä. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös alan kansainvälisen kehityksen seuraaminen ja yhteyden pitäminen ydinturvallisuusalan ammattilaisiin ympäri maailmaa.

Juha_Poikolainen-1.jpg

- Kansainväliset tehtävät ovat mielenkiintoisia. Näissä pääsee tekemään yhteistyötä monista eri maista olevien ihmisten kanssa. Yleensä laajasta kontaktiverkosta ydinvoima-alalla on hyötyä kun omaa toimintaa pystyy vertaamaan muiden laitosten tekemiseen.

Lähitulevaisuuden tärkeimmäksi tavoitteeksi Poikolainen nostaa OL3-projektin saattamisen valmiiksi, mutta työt eivät suinkaan lopu siihen.

- Ydinenergia-ala tarjoaa jatkuvasti uusia ammatillisia näkökulmia ja vaihtelevia työtehtäviä. Energiasektorin suuri merkitys yhteiskunnalle antaa sille lisäksi aivan oman ulottuvuutensa. Siksi uskon, että toimialalla on edessään vielä hieno tulevaisuus niin Suomessa kuin globaalistikin.

Teksti: Antti-Jussi Vesa
Kuva: Tapani Karjanlahti