Säteilysuojelu näkyy jo kaikessa tekemisessä Olkiluoto 3 -työmaalla

29.1.2018

Olkiluoto 3 -voimalaitos (OL3) on eri ammattilaisten yhteistyön taidonnäyte. Sen lopullinen käyttötarkoitus ydinlaitoksena merkitsee kuitenkin sitä, että säteilysuojelun rooli tulee kasvamaan ja se tulee koskemaan lähes jokaista toimintoa.
- Kaikilla pitää olla jatkuvasti mielessä, että lähestymme koko ajan hetkeä, jolloin työskentelemme laitosympäristössä, jossa pitää noudattaa säteilysuojelun vaatimuksia. Yhdessä yössä emme voi juurruttaa tätä ajattelua toimintakulttuuriksi, vaan työ on pitkäjänteistä, kertoo säteilysuojelupäällikkö Hannele Hirvonen.

Säteilyturvallista toimintakulttuuria rakennetaan OL3-laitostyömaalla vähitellen muun muassa hallinnoimalla sen valvonta-alueella tehtäviä töitä jo valmisteluvaiheessa samalla tavalla kuin toiminnassa olevassa voimalaitoksessa.

- Laitos toimii säteilysuojelun näkökulmasta autenttisena simulaattorina. Noudatamme jo nyt olemassa olevan valvonta-alueen osalta käyvän laitoksen mukaisia menettelyitä ja toimintaohjeita. Esimerkiksi säteilytyölupaprosessi ja annostarkkailu dosimetreineen ovat käytössä, Hirvonen sanoo.

Hannele_Hirvonen-1.jpgSäteilysuojelupäällikkö Hannele Hirvonen

Kokoluokaltaan massiivinen, tuhansista eri alojen osaajista koostuva OL3-työmaa on tuonut säteilysuojelutyöhön myös omat haasteensa, joista on selvitty kokeneen säteilysuojelutiimin avulla, hyvällä yhteistyöllä ja kaikkien sitoutumisella kokonaisvaltaiseen turvallisuuteen.

- Säteilysuojelu on otettu huomioon kaikessa toiminnassa koko projektin ajan, Hirvonen kertoo.

Vaikka OL3-projekti alkaa kuumakokeiden käynnistymisen myötä lähestyä loppusuoraa, valmisteltavaa on vielä paljon. Lisäksi, varsinainen arki alkaa vasta voimalan käynnistyttyä.

- Tekeminen ei lopu voimalaitoksen valmistumiseen, mutta fokus siirtyy valmisteluista voimalaitoksen pyörittämiseen. Kehittämistyö on jatkuvaa ja lisäksi OL3:sta tulee huoltaa siinä missä OL1- ja OL2-laitoksiakin, Hirvonen muistuttaa.

Teksti: Antti-Jussi Vesa
Kuva: Tapani Karjanlahti