Vierailukeskuksessa räpsyy nyt käytetyn polttoaineen välivaraston pienoismalli

11.1.2018

Teollisuuden Voiman Eurajoen vierailukeskuksessa voi tutustua Sähköä uraanista -näyttelyyn. Olkiluoto tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden oivaltaa ja kokea itse, mitkä ovat ydinvoimalaitoksen toimintaperiaatteet ja millainen on uraanipolttoaineen matka kalliosta kallioon. Varsinainen näyttely on alun perin toteutettu TVO:n ja Tiedekeskus Heurekan yhteistyönä. Maailman muuttuessa näyttelyä päivitetään aina tarpeen mukaan.

KPA-varaston_pienoismallin_paljastustilaisuus_8.12.2017_003.jpgTiedenäyttely tarjoaa runsaasti informaatiota ydinvoimasta muun muassa erilaisten tietopakettien muodossa. Kävijät voivat myös nappeja painamalla ja kytkimiä käyttämällä sekä pyörää polkemalla saada helposti vastauksia mitä erilaisempiin ydinvoimaa koskeviin kysymyksiin.

Tutustu Räpsyyn


TVO:n laaja osaamisen skaala on saatu mahtumaan vierailukeskuksen kattavaan näyttelyyn. Uutena lisänä näyttelyyn valmistui joulukuussa 2017 käytetyn polttoaineen välivarastoa (KPA) ja sen toimintoja kuvaava pienoismalli - työnimeltään Räpsy.

Kävijät pääsevät pienoismallin avulla perehtymään äärimmäisen tärkeisiin toimintoihin niin rakennuksen sisä- kuin ulkopuolelta. Pienoismallin läpileikkauksesta kävijät löytävät muun muassa KPA-välivaraston polttoainealtaat, joissa jäähdytetään ja säilytetään monia tuhansia polttoainenippuja. Pienoismallin LED-valokytkimet havainnollistavat eri toimintoja.

Kannattaa siis tulla katsomaan, miten 90 tuhannen kuution välivarasto on saatu mahdutettua pienoismallin kuvun alle.

Pienoismallin suunnitteli ja toteutti Muotoilutoimisto Elisa Hartikka Design Office Oy.

Tervetuloa räpsyttämään!

Vierailukeskus näyttelyineen palvelee talvikaudella (loka-huhtikuu) ma-pe 10-18, la-su 12-18.
Lisätietoja: www.tvo.fi/vierailulle

KPA-varaston_pienoismallin_paljastustilaisuus_8.12.2017_004.jpg