Varavoimana toimivien dieselgeneraattoreiden lisätilat nousivat harjakorkeuteen

20.10.2017

​Olkiluodon rakentaminen muuallakin kuin OL3:n työmaalla jatkuu vilkkaana. Vuosi sitten juhlittiin käyvien laitosyksiköiden välisen uuden varavoimalaiterakennuksen harjakaisia, nyt torstaina 19. lokakuuta aiheen juhlaan toivat vanhojen dieselgeneraattoreiden viereen valmistuvien ensimmäisten lisätilojen eli olemassa olevien varavoimalaitteiden apurakennusten laajennustöiden nouseminen harjakorkeuteen.
Kaikki kahdeksan OL1:n ja OL2:n varavoimadieselgeneraattoria uusitaan vuoteen 2022 mennessä. Työ on Olkiluodon käyvien laitosten kaikkien aikojen suurin laitosmuutoshanke, kokonaisarvoltaan yli sata miljoonaa euroa. Rakentamisesta vastaa Skanska Talonrakennus. Uudet dieselit toimittaa Wärtsilä.

- Lisätilojen nouseminen harjakorkeuteen tarkoittaa, että olemme aikataulussa. Kun nämä kaksi lisätilaa ovat valmiit, siirrymme 2020 rakentamaan kahta seuraavaa. Käytännössä jo viime vuonna harjaan nousseen yhdeksännen dieselgeneraattorin käyttöönoton jälkeen ensi toukokuussa pääsemme aloittamaan saneeraustyöt nyt olemassa olevissa tiloissa, projektipäällikkö Ossi Heikkinen TVO:lta sanoo.

Yhdeksännen dieselgeneraattorin rakennus saa viime silauksena ensi keväänä päälleen myös punaisen pellityksen. Nyt ulkonäkö on eksoottisen violetti.

Uudella 9. varavoimadieselgeneraattorilla voidaan korvata mikä tahansa OL1:n tai OL2:n kahdeksasta varavoimadieselgeneraattorista. Yhdeksäs dieselgeneraattori mahdollistaa vaihtamisen myös laitoksen tehokäynnin aikana. Myöhemmin ylimääräistä varavoimadieselgeneraattoria voidaan käyttää hyödyksi dieselgeneraattoreiden huoltotöissä.
Nyt harjaan nousseiden OL1:n ja OL2:n dieselgeneraattoreiden lisärakennusten kerrosala on 269 neliömetriä per rakennus. Tilavuutta kumpaankin rakennukseen tulee 1923 kuutiota ja rakenteisiin betonia 380 kuutiota. Työmaan vahvuus on ollut 10-20 henkeä.

- Rakennukset on tehty kestämään. Siksi niissä on todella paljon betonia, Heikkinen sanoo.

varavoimalaitteiden_apurakennus.jpg
Projektin rakennustekniikasta vastaava TVO:n Petteri Salminen (vas.) ja Skanska Talonrakennuksen työmaainsinööri Jarno Kujansuu takanaan vanhojen dieselgeneraattorien vieressä harjaan noussutta uutta lisätilaa.

harjakaiset.jpg
Skanska Talonrakennuksen projektipäällikkö Kimmo Korkiamäki (vas.) ja TVO:n projektipäällikkö Ossi Heikkinen Olkiluodon Vierailukeskuksen harjannostajaisjuhlassa.

brander_nyyper.jpg
Suositut murrehahmot, apteekkari Nyyper (Tapio Niemi) (oik.) ja jumaluusopin dosentti Brander (Hannu Heino) hauskuuttivat jaarituksillaan juhlaväkeä.

Varavoimalaitteiden_apurakennus2.jpg
Yhdeksännen dieselgeneraattorin rakennus on valmis käyttöön toukokuussa 2018. Rakennus saa punaisen pellityksen keväällä. Nyt ulkonäkö on eksoottisen violetti.

Teksti ja kuvat: Pasi Tuohimaa