Teknikosta maatalon rengiksi

8.3.2017

​ Suunnitteluteknikko Pekka Simula myöntää, että 1. maaliskuuta alkaneet eläkepäivät merkitsevät suurta muutosta elämään. Haaveissa siintävät metsätöiden leppoisten kahvitaukojen siniset hetket.

2017_02_09_086.jpg63-vuotiaalle Simulalle siirtyminen eläkkeelle ei merkitse keinutuolissa istumista reinot jalassa, vaan rengin pestiä, kuten hän itse ilmaisee. Pekka Simula osti vuonna 1992 yhdessä vaimonsa Jaanan kanssa sukutilan Eurasta.

- Tunnen suunnitteluteknikon työtä kohtaan lukkarinrakkautta, mutta maa- ja metsätaloudessa riittää haasteita eläkepäivilläkin. Metsänharvennusta, klapientekoa ja maanviljelyä, Simula luettelee.

Mistään porkkanapenkistä Turajärven tilan touhuissa ei ole kyse. Vuosien varrella tila on laajentunut merkittävästi.

- Vehnää, kauraa, ruista, ohraa ja öljykasveja - rypsiä tai rapsia. Virallisesti vaimoni Jaana on tilan emäntä, joten minä olen sitten kai renki, Simula naurahtaa.

Kaikki alkoi kesätöistä

Simula edustaa sukupolvea, joka on nähnyt voimala-alueen rakentumisen alusta lähtien. Ennen helmikuussa 1977 alkanutta 40 vuoden pestiään TVO:n palveluksessa hän työskenteli useita vuosia alihankkijoiden palveluksessa Olkiluodossa mittaus-, louhinta- ja rakennustyömailla.

- Aloitin urani vesilaitoksen hoitajana. 1980-luvun alkupuolella opiskelin työteknikoksi, minkä jälkeen siirryin vesilaitoksen työnjohtajaksi. Vähitellen toimenkuvaan tuli myös valvotun alueen ja jätelaitoksen vastuutehtäviä, Simula muistelee.

- Erityisesti mieleen ovat jääneet vuodet 1986-1987, jolloin olin mukana käytetyn polttoaineen välivaraston käyttöönotossa.

Vuosina 2000-2005 Simula työskenteli polttoaineen ja jätteenkäsittelyjaoksen jaospäällikkönä.

- Silloin elämä oli kiireistä, koska meillä oli vaimoni kanssa paljon tekemistä maatilalla. Vaimoni suositteli löysäämään työtahtia ja taisipa sanoa, että minulla tukkakin harmaantuu turhan nopeasti. Siirryin jaospäällikön paikalta suunnitteluteknikoksi, ja vastuu keveni.

Olkiluodon vedenkierron tuntija

Vuosien varrella Simula on ollut mukana monentyyppisissä tukitehtävissä, jotka ovat liittyneet muun muassa Olkiluodon vesihuoltoon, TVO:n laitosyksiköiden tuottaman matala- ja keskiaktiivisen jätteen käsittelyyn ja varastointiin sekä polttoaineen siirtoihin ja varastointiin.

- Tukitehtävien tärkein tavoite on varmistaa laitosten prosessien toiminta ja niiden myötä sähköntuotannon jatkuvuus.

Simula tuntee tarkoin Olkiluodon vesihuollon. Saari on oma yhdyskuntansa, joka ottaa Eurajoesta raakaveden.

- Vesilaitos puhdistaa ja käsittelee veden niin, että sitä voidaan käyttää joko talous- tai prosessivetenä. Talousveden osalta tämä tarkoittaa veden desinfiointia ja pH-arvon nostamista oikealle tasolle.

Vesilaitos jäi Simulan vastuulta pois vuonna 2015, mutta edelleen hän saa vastailla vesihuoltoa koskeviin kysymyksiin talon sisällä.

- Olkiluodon kolmannen ydinvoimalaitosyksikön käyttöönoton valmistelu näyttää hyvältä. Rakennusaikana kolmosen rakentaminen merkitsi jätevesikuorman kasvamista, kun alueella työskenteli tuhansia rakentajia. Tulevaisuudessa OL 3 merkitsee prosessiveden kulutuksen lisääntymistä. Vedenkiertoa moderneissa järjestelmissä on testattu ja se on todettu toimivaksi, Simula toteaa.

Simulan mukaan OL 3:n käyttöönotto on tärkeää koko Suomen kansantalouden kannalta, sillä sähkönhinnassa on nousupaineita.

- Kansakunnan omavaraisuus energian suhteen on tärkeää. Näen myös, että energiantuotannossa tarvitsemme monia tukijalkoja: ydinvoiman lisäksi esimerkiksi vesi- ja tuulivoimaa.

TVO:ssa on ollut 40 vuoden ajan Simulan toinen elämä, johon hän sanoo olevansa tyytyväinen.

- Täytyy kehua omaa tiimiä ja kiittää työkavereita. Itse olen pyrkinyt siihen, että ollaan vähän kuin metsätöissä: hyvät eväät mukana. Jos niistä huolimatta ongelmia tulee, ne ratkotaan yhdessä. Me työntekijät olemme hyvälle työnantajalle velkaa sen, että teemme oman osuutemme niin hyvin kuin pystymme, Simula pohtii.


Teksti: Timo Sillanpää, Kuvat: Hannu Huovila