Ydinvoima-alan vertaisarvioinneilla tähdätään parhaisiin käytäntöihin

28.10.2016

Olkiluodossa on käynnissä WANOn (World Association of Nuclear Operators) vertaisarviointi. Ydinvoima-alan asiantuntijat muilta maailman ydinvoimalaitoksilta arvioivat TVO:n toimintaa.
wano_ol3_kierros_web.jpg
Samanaikaisesti vertaisarvioinnin kanssa Olkiluodossa olivat käymässä myös WANO-järjestön puheenjohtaja Jacques Regaldo, WANO:n toimitusjohtaja Peter Prozesky ja WANOn Pariisin keskuksen puheenjohtaja Bertrand de L'Epinois. OL3 EPR -kierrosta isännöi Arevan projektijohtaja Jean-Pierre Mouroux. TVO:n isäntinä Mikko Kosonen ja Mikko Niemi.
- WANOn työn merkitys tiivistyy vertaisarviointeihin. Se on turvallisuuden kannalta tärkein asia, jota voimme tehdä, WANOn Pariisin keskuksen johtaja Bertrand de L'Epinois sanoo.

Vertaisarviointi tehdään neljän vuoden välein. Sen tarkoituksena on auttaa ydinvoimayhtiöitä hyödyntämään alan parhaita käytäntöjä. Edellinen arviointi tehtiin Olkiluodossa 2012. Arvioinnin perusteella tehtyjen toimenpide-ehdotusten toteutumista seurataan säännöllisin väliajoin.

- Olkiluodossa tehdään ydinvoimaa erinomaisella ammattitaidolla. Tästä osoituksena on kaksi käyvää laitosyksikköä, joita modernisoidaan ja käytetään sekä Olkiluoto 3, joka edustaa edistyksellistä ydinvoimateknologiaa, sanoo L'Epinois.

Yhteistyötä tehdään myös Olkiluoto 3 EPR:n käyttöönotossa

WANO on mukana myös Olkiluoto 3:n käyttöönottovaiheessa, jolloin tehdään niin sanottu pre-start up -vertaisarviointi. Arvioinnin kohteena on tällöin TVO:n valmius ottaa laitosyksikkö käyttöön. Käyttöönoton jälkeen myös OL3-laitosyksikkö tulee mukaan vertaisarviointeihin, joita tehdään neljän vuoden välein.

WANOn jäseniä ovat kaikki maailman ydinvoimaa tuottavat maat ja niissä toimivat ydinvoimayhtiöt. Sen tehtävänä on varmistua maailman ydinvoimalaitosten turvallisesta käytöstä ja samalla kirittää laitoksia parantamaan toimintaansa.

TVO:lla käynnissä olevassa vertaisarvioinnissa tarkasteltavia osa-alueita ovat tällä kertaa johtaminen, hallinto, valvonta, tukitoiminnot, henkilöresurssit ja viestintä. Vertaisarviointiin osallistuu 31 arvioitsijaa ja he tulevat 11 eri maasta. Arvioinnit päättyvät tämän viikon lopulla.