Kaikkia vierailijoita kohdellaan Olkiluodossa samoin tavoin

28.9.2016

​ TVO-konsernin vierailijoita kohdellaan samojen sääntöjen mukaan. TVO tekee asiallista ja vuorovaikutteista yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa, ja tarjoaa sähköntuotannosta tietoa kaikille siitä kiinnostuneille.

Ennalta ilmoittautuneille ryhmille järjestetään opastettuja vierailuja, joiden aikana tutustutaan TVO:n toimintaan, tehdään bussikierros Olkiluodon laitosalueelle ja käydään voimalaitosjäteluolassa. Voimalaitosjäteluolaan on rakennettu ONKALO-näyttely, joka tutustuttaa vieraat käytetyn polttoaineen loppusijoitukseen.

TVO-konsernin tulee pystyä riittävällä tavalla tunnistamaan vieraat, jotka viedään ydinlaitosalueelle. Sääntöjen mukaan kaikilta vierailta pyydetään etukäteen samat tiedot riippumatta siitä, ovatko Olkiluotoon tulossa olevat vieraat Suomen kansalaisia vai eivät. Suomen kansalaisilta riittää muiden tietojen ohella henkilötunnus kokonaisuudessaan, mutta ulkomaalaisilta tarvitaan lisäksi myös passin tai ID-kortin numero.

Näitä tietoja TVO ei saanut julkisuudessa esillä olleen vierailijaryhmän muutamien henkilöiden kohdalla etukäteen. Tämä tieto viestittiin vierailun järjestäneelle koulun opettajalle hyvissä ajoin, ja pyydettiin täydentämään tietoja uudelleen. Vierailua järjestäneen henkilön kanssa sovittiin etukäteen, että sellaiset henkilöt, joilta tarvittavia tietoja ei ole toimitettu, odottavat vierailukeskuksessa aluekierroksen ajan. Vieraantuontiprosessi oli täsmälleen samanlainen kuin muidenkin vierailijaryhmien kohdalla.

Henkilöt osallistuivat muuhun osaan vierailua normaalisti. TVO on pahoillaan aiheutuneesta mielipahasta, ja toivoo vierailijoiden tietojen ollessa kunnossa voivansa tarjota vierailun voimalaitosjäteluolaan näille henkilöille uudelleen.