Posiva myy vuosikymmenten kokemusta

12.7.2016

Posiva Solutions on sopinut palveluiden toimittamisesta Fennovoimalle ja käy keskusteluja kansainvälisestä yhteistyöstä ainakin viiteen maahan.
mikapohjonen_web_rajattu.jpgPosiva Oy perusti kesäkuussa palveluliiketoimintaan keskittyvän tytäryhtiön Posiva Solutions Oy:n. Tuore toimitusjohtaja Mika Pohjonen on tavannut aktiivisesti sidosryhmiä ja asiakkaita Suomessa ja ulkomailla. Yhtiö teki ensimmäisen mittavan kaupan Fennovoima Oy:n kanssa, ja neuvottelut ulkomailla jatkuvat tiiviisti.

– Tärkein vientituotteemme on vuosikymmenten kokemus, jolla on ikään kuin sertifikaattina maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupa.

– Jos jossain maassa pystytään käymään meidän avullamme sama prosessi läpi vaikkapa kymmenen vuotta lyhyemmässä ajassa, aikaa ja rahaa säästyy valtavasti.

Mitä Posiva siis myy?

Tällä hetkellä Posivalla on yhteistyökeskusteluja käynnissä ainakin viiteen maahan.

– Konkreettisesti voisimme myydä esimerkiksi paikanvalinnan suunnittelutyötä, paikkatutkimustyötä, turvallisuus- ja ympäristöselvityksiä, ONKALOn teknisiä ratkaisuja ja aikanaan jopa loppusijoitukseen suunniteltuja laitteistoja. Myös ison kuvan konsultointi ja asiakkaiden omien suunnitelmien ja selvitysten arviointi kiinnostaa.

Maanalaisella loppusijoituksella on jokaisessa maassa omat erityispiirteensä, mutta moni ONKALOn oppi on sovellettavissa muihin maihin.

– Meistä on eniten hyötyä asiakkaille niissä maissa, joiden loppusijoitussuunnitelmat ovat ainakin alustavasti käynnissä. Pitkässä projektissa on kymmeniä vaiheita, joihin liittyvää osaamista voisimme myydä.