Uusi pääkiertopumppu käyttöön Olkiluodossa

14.6.2016

​TVO jatkaa käynnissä olevien laitosyksiköiden eliniän hallintaa uusimalla molempien laitosyksiköiden alkuperäiset pääkiertopumput vuosihuolloissa 2016–2018.

Pumppujen uusinta on yksi TVO:n historian merkittävimmistä modernisointitöistä. Tänä vuonna ensimmäinen pumppu vaihdettiin Olkiluoto 1 -laitosyksikölle.

Pääkiertopumppuja on molemmilla laitosyksiköillä kuusi, jotka kaikki uusitaan. Näiden lisäksi tulee kummallekin yksikölle kaksi varapumppua. Uusinnan yhteydessä modernisoidaan myös taajuusmuuttajat, jotka muun muassa säätelevät pumpun pyörimisnopeutta.

– Vastaavia vaihtoja ei ole maailmanlaajuisestikaan tehty montaa. Projekti alkoikin jo vuonna 2008, jonka jälkeen on tehty suuri määrä esitutkimusta ja tuotekehitystä sekä valmisteltu luvitusta. Projekti on merkinnyt paljon lisätyötä laadunvalvonnalle ja lisensioinnille, toteaa voimalaitosinsinööri Seppo Keränen TVO:n voimalaitostekniikkatoimistosta.

Uusintaprojektin toteuttaa Westinghouse Electric Sweden (WSE) yhteistyössä TVO:n kanssa. Pumppujen valmistuksesta on vastannut saksalainen KSB Aktiengesellschaft. Projektin arvo on yli 40 miljoonaa euroa.SeppoK.jpg

Yksi tärkeimmistä pääkomponenteista

Pääkiertopumput sijaitsevat tasavälein reaktorin paineastian pohjassa. Ne kierrättävät vettä reaktorisydämen läpi mahdollistaen aiempaa suuremman, maksimissaan noin 10 000 kg/s virtauksen. Uuden pumppumoottorin sähköteho on 1000 kilowattia. Pumpun ja moottorin kokonaismassa on 5270 kg.

– Vaihtoon päädyttiin, koska pumpuilla on ikää jo yli 35 vuotta, ja alkuperäisen laitevalmistajan tarjoama tuotetuki ja varaosien saatavuus ovat heikentyneet oleellisesti.

Uudet pumput ovat pääosin nykyisten kaltaiset. Merkittävin ero on pumpun akselille sijoitettu huimamassa, joka varmistaa pääkiertopumppujen turvallisen alasajon sähkönmenetystilanteessa. Samalla taajuusmuuttajien lisensiointi helpottuu.

- Ennen laitosyksikölle asennusta pumput testattiin useissa testeissä ja niistä tehtiin lukuisia analyysejä. Hyvän turvallisuuskulttuurin mukaisesti katsomme nyt miten kaikki toimii käytännössä ennen kuin vaihdamme muut, Keränen sanoo.

Vaihto oli tarkkaakin tarkempaa työtä

Vuosihuollossa tehty vaihto sujui pääosin suunnitelmien mukaisesti ja tarvittaviin muutoksiin reagoitiin nopeasti.

- Näin ison komponentin vaihto ei ole ihan pikkujuttu. Tarvitsimme muun muassa erityistyökaluja, joita ei kaupan hyllyltä voinut ostaa. Alkuperäisten pumppujen työkalujakaan ei voitu suurelta osin enää käyttää, Keränen kertoo.

Loput pääkiertopumput vaihdetaan tulevissa vuosihuolloissa. Vuonna 2017 uusitaan OL2:lle kaikki kuusi ja vuonna 2018 loput OL1:n pumput.

- Vaihdosta kertyi arvokasta kokemusta tuleviin asennuksiin. Käymme nyt läpi niitä asioita, joita voisi ensi kerralla tehdä vieläkin paremmin, Keränen kertoo.


IMG-20160413-WA0000.jpg

Pääkiertopumpun akseli on pituudeltaan noin neljä metriä. (Kuva: Seppo Keräsen arkisto)