Olkiluodossa juhlittiin Arevan 3000. polttoainenippua

19.2.2016

Teollisuuden Voiman ja ranskalaisen Arevan (KWU/Framatome) toimittaja-asiakassuhde on kestänyt polttoainepuolella jo yli 30 vuotta. Torstaina 18. helmikuuta Olkiluodon saarelle saapui jo 3000. Arevan toimittama polttoainenippu.
polttoainenippu3000_web.jpgArevan Lingenin tehtaalla Saksassa valmistettu nippu otettiin vastaan ja tarkastettiin juhlallisesti. Paikalla olivat Arevalta Euroopan ja Etelä-Amerikan kaivos- ja myyntitoiminnan varatoimitusjohtaja Ingo Koban sekä Saksan sopimuksien ja palveluiden varatoimitusjohtaja Robert Koch. TVO:ta edustivat tuotantojohtaja Mikko Kosonen sekä polttoaineyksikön päällikkö Mikael Solala.

"3000. nippu symboloi meidän ja Arevan pitkää ja hyvin toiminutta suhdettamme polttoaineen toimittamisessa. Areva toimitti meille Olkiluotoon ensimmäisen polttoainenipun jo vuonna 1983. Tämä kertoo, että ydinsähkön tuotanto on pitkäjänteistä ja luottamukseen perustuvaa toimintaa. Asiakkuussuhteet kestävät kymmeniä, ellei jopa sata vuotta", Kosonen sanoo.

Kyseinen 3000. nippu on tyyppiä Atrium 10XM. Näitä tuli samassa valmistuserässä Olkiluoto 1:lle 90 kappaletta. Uraanin Arevan Lingenin tehtaalle oli toimittanut TVO.

"Arevan polttoaineen laatu on ollut hyvä ja sen käyttöhistoria on erinomainen. Polttoaineesta johtuviin käyttöseisokkeihin ei ole jouduttu", Solala kuvailee.

Yhteistyö toimittajan ja TVO:n välillä on ollut moitteetonta ja osapuolilla on aina ollut yhteinen tavoite, jossa myös on onnistuttu. Tavoitteena on ollut jatkuvasti parantaa TVO:n reaktoreihin sopivaa, turvallista ja taloudellista polttoainetta. Arevan Olkiluotoon toimittama nipputyyppi on uusiutunut vuosien kuluessa useita kertoja. Muun muassa Arevan kehittyneimmästä nipputyypistä Atrium 11:stä on kahdeksan koenippua Olkiluoto 1:ssä.

Nykyinen Arevan ja TVO:n polttoainesopimus ulottuu vuoteen 2019. Areva tekee myös OL3:n alkulatauspolttoaineen vuonna 2017.
polttoainenippu30002_web.jpg
Vasemmalta: Mikael Solala, Kari Ranta-Puska, Ingo Koban ja Robert Koch