Vähemmästä enemmän

20.12.2013

​ Energia- ja materiaalitehokkuus on sitä, että saadaan mahdollisimman hyvä tuotos mahdollisimman vähäisistä tarveaineista mahdollisimman vähäisellä tuotantopanoksella. TVO on tehnyt pitkään töitä energiatehokkuuden eteen, aivan toiminnan alusta lähtien. Energiatehokkuuden tehostamisella on ollut vaikutusta sekä TVO:n kustannuksiin että ympäristöön.

- TVO on mukana yrityksille vapaaehtoisessa energiatehokkuussopimuksessa ja noudattaa siihen sisältyvää energiatuotannon toimenpideohjelmaa. Olemme olleet aiemmin mukana energiansäästösopimuksessa ja energiatehokkuusjärjestelmän energiantuotannon toimenpideohjelmassa vuodesta 2008 alkaen, kertoo TVO:n Voima-asiat -toimiston päällikkö Jaakko Tuomisto.ETS_rgb_web_fi.gif

Energiatehokkuussopimus on elinkeinoelämän ja valtiovallan välinen puitesopimus elinkeinoelämän energiankäytön tehostamisesta vuosina 2008–2016. Työ- ja elinkeinoministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto ja toimialaliitot solmivat puitesopimuksen loppuvuonna 2007.

- TVO on sitoutunut energiatehokkuusjärjestelmään kuuluessaan energiatehokkuuden jatkuvaan parantamiseen, muun muassa energian muuntoprosessin tehostamiseen, muuntoprosessin omakäyttötehon pienentämiseen, muun energian käytön tehostamiseen ja energiatehokkuudesta viestimiseen. Energiatehokkuus otetaan huomioon kaikissa investoinneissa ja se on osa muutostöiden suunnitteluprosessia, Tuomisto kertoo.

ISO9001_ISO14001_OHSAS18001_col_FI.jpg- Energiatehokkuusjärjestelmä on integroitu TVO:n ISO 14001 -standardin mukaiseen ympäristöjärjestelmään, joka on sertifioitu ja EMAS-rekisteröity. Energiatehokkuus on otettu myös huomioon yhteiskuntavastuupolitiikan ympäristöperiaatteissa. Energia- ja materiaalitehokkuuden tehostaminen on ollut yksi merkittävistä ympäristö- ja energianäkökohtiin liittyvistä päämääristä vuosina 2011–2013, ympäristöinsinööri Johanna Koskenranta kertoo.

TVO:n energiatehokkuussopimuksen mukainen energiankäytön tehostamistavoite on 340 GWh vuosille 2008 - 2016. Tehostamissuunnitelma on voimassa sopimuskauden loppuun asti. TVO saavutti tavoitteensa, 340 GWh:n sähkönsäästön eli noin 18 000 sähkölämmitteisen talon vuosittaisen tarpeen, jo vuoden 2011 loppuun mennessä.

Kaikkea tätä työtä varten TVO:lle on perustettu energiatehokkuustyöryhmä, joka koordinoi järjestelmän vaatimusten huomioimista ja toteuttamista TVO:n jokapäiväisessä toiminnassa. Työryhmän kokouksissa käsitellään ja seurataan mm. energiatehokkuuden huomioimista muutostöissä, tietoiskuja, koulutusta ja omakäyttöenergian tehokasta käyttöä. Energiasäästötoimet raportoidaan energiatehokkuussopimusten seurantajärjestelmään vuosittain helmikuun loppuun mennessä.

Laitosparannuksista energiatehokkuutta

Laitosyksiköitä on kehitetty järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti vuosikymmenten aikana. Periaatteena on, että laitosyksiköt pidetään uudenveroisina. Vuosina 2010–2012 tehtyjen laitosparannusten ansiosta ydinvoimalaitoksen turvallisuus on parantunut entisestään, ja kummankin laitosyksikön nettosähköteho on turbiinilaitosten hyötysuhteen parantuessa kasvanut noin 20 megawattia. Molempien laitosyksiköiden nimellinen nettosähköteho on 880 megawattia, alun perin 660 megawattia.
- Modernisointityöt ovat lisänneet laitosyksiköiden sähköntuotantotehon lisäksi energiatehokkuutta, minkä vuoksi modernisoinnit olivat myös ympäristöhankkeita. Ilman primäärienergian lisäkuluttamista, energianmuuntoprosessista saatiin lisää sähköä. TVO:n laitoksen hyötysuhteen parantaminen on kansallisestikin iso asia energiatehokkuuden parantamisessa, Tuomisto kertoo.

Kaukolämmön hyödyntämistä Olkiluodossa

Laitosyksiköiltä jäähdytysveden mukana mereen aiemmin mennyttä lämpöä hyödynnetään kaukolämmön tuotannossa. TVO on investoinut kaukolämpöön omalla laitosalueellaan, sillä se on kannattavaa. - Meillä on ollut hyvin paljon omakäyttösähköllä lämmitettyjä tiloja. Silti se sähkö, mitä itse käytämme, on aina pois omistajiltamme, jotka saisivat samasta sähköstä markkinahinnan. Näin laskettuna kaukolämmöllä lämmittäminen on kolme kertaa energiatehokkaampaa, eli investoinnit todella kannattavat, Tuomisto selvittää.

- Tähän mennessä TVO:n korjaamo-, Vierailukeskus ja Posivan ONKALO-alueen rakennukset on liitetty kaukolämpöverkkoon. Laitosalueen pohjoispuolisen alueen siirtäminen kaukolämmön piiriin on parhaillaan selvityksen alla, Tuomisto sanoo.