​Olkiluoto on oivallinen luontokohde

27.8.2015

Olkiluodon voimalaitosta ympäröi monimuotoinen ja kiehtova luonto. Kuutisen kilometriä pitkällä ja kaksi ja puoli kilometriä leveällä Olkiluodon saarella on useita luonnonsuojelualueita, joista voimalaitosta lähinnä on Rauman saariston Natura 2000 -alueeseen kuuluva Liiklankarin metsä. Liiklankarin metsä on vanhojen metsien suojelualuetta, jossa voi törmätä esimerkiksi erittäin uhanalaisiin kasveihin luokiteltuun pikkupunkaan. Olkiluoto on erinomainen retkikohde kaikille luonnon ystäville - vaikkapa Suomen luonnon päivänä, 29. elokuuta.

Olkiluoto_havaintopolku3b.jpgHelpoiten Liiklankarin metsään ja muuhun Olkiluodon luontoon voi tutustua kiertämällä TVO:n Voimaa luonnosta -havaintopolun. Se on suunnilleen kilometrin pituinen Olkiluodon Vierailukeskuksen ympäristössä kulkeva luontopolku. Reitin varrelle on pystytetty useita alueen linnustoa, kasvillisuutta, eläimistöä ja ympäristötutkimusta käsitteleviä infotauluja. Erityisesti esiin on nostettu Olkiluodon erikoisuuksiin kuuluva aarniometsä ja Natura-alue. Lisäksi reitiltä löytyy tietoa muun muassa Selkämeren kansallispuistosta. Helppokulkuisessa maastossa kulkeva havaintopolku sopii niin isommille kuin pienemmillekin retkeilijöille. Polulla voi samoilla kesäkaudella, touko–syyskuussa, Vierailukeskuksen aukioloaikoina.

"Käytiin kesäretkellä ja matkalla pysähdyttiin myös Vierailukeskuksessa ja havaintopolulla ja kätkökin löytyi"

Havaintopolun varrelle on piilotettu myös kaksi geokätköä: Voimaa luonnosta (peruskätkö) ja Jääkauden merkit ja jään kohoaminen (maakätkö). Kätköt ovat saaneet löytäjiltään mukavasti favoja eli suosikkipisteitä. Käyntejä kesällä 2014 sijoitetulle peruskätkölle on tähän mennessä kirjattu 155 ja hieman myöhemmin perustetulle maakätkölle 37 kappaletta. Ensimmäiset kätköilijät löysivät Olkiluodon peruskätkön vain muutaman tunnin kuluttua sen julkaisusta. Kätköjen koordinaatit löytyvät kansainväliseltä geokätköilyn internetsivustolta.

Olkiluodon Vierailukeskus ja tiedenäyttely

Havaintopolun kiertämisen ja geokätköilyn lomassa kannattaa poiketa myös Olkiluodon Vierailukeskukseen tutustumaan Sähköä uraanista -tiedenäyttelyyn. Vierailukeskus on avoinna touko–syyskuussa joka päivä klo 10.00–20.00 sekä loka–huhtikuussa maanantaista perjantaihin klo 10.00–18.00 ja lauantaista sunnuntaihin klo 12.00–18.00.

Luontoa juhlitaan elokuun viimeisenä lauantaina

Suomen luonnon päivää vietetään lauantaina 29. elokuuta 2015. Se on Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen sekä Biologian ja maantieteen opettajien liiton yhteishanke. Siinä on mukana yli 80 eri alojen toimijaa Martoista ministeriöihin. Suomen luonnon päivän suojelijana toimi tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

Suomen luonnon päivänä järjestetään retkiä ja tapahtumia eri puolella Suomea. Päivän päätapahtuma järjestetään Suomen luontokeskus Haltiassa Nuuksiossa.