Olkiluodon reaktoreihin asennetaan omalla höyryllä toimiva vedenpumppauksen varajärjestelmä

30.6.2015

Olkiluodossa on meneillään isoja laitosyksiköiden turvallisuutta ja luotettavuutta parantavia uudistushankkeita. Ydinvoimalaitoksen turvallisuutta parannetaan entisestään varautumalla äärimmäisiä ulkoisia uhkia vastaan. Muutostöillä parannetaan muun muassa reaktorin jäähdytykseen käytettäviä järjestelmiä. Moninkertaisten sähkönsyötön varajärjestelmien lisäksi OL1- ja OL2-laitosyksiköille asennetaan vielä höyryllä toimiva varajärjestelmä veden pumppaamiseksi reaktoriin. Järjestelmä toimisi vielä silloinkin, kun Olkiluodon sähkönsyötön varajärjestelmät olisi menetetty.

Korkeapaineinen lisävesijärjestelmä saa käyttövoimansa reaktorissa syntyvästä höyrystä. Järjestelmä käynnistyy automaattisesti, jos laitoksen sisäinen sähköverkko menetetään.

Järjestelmää pyörittävien höyrypumppujen toimittamisesta on tehty sopimus SPX Clyde Unionin kanssa. Pumput valmistetaan yhtiön tehtaalla Glasgow:ssa, Iso-Britanniassa.

- Jatkuva turvallisuuden parantamiseen satsaaminen on TVO:lle tärkeää. SPX Clyde Unionin pumppujärjestelmä toimii todistetusti täydellisessä sähkönsyötön menetystilanteessa ja tarvittaessa myös veden alla. Siksi se täyttää lisävesijärjestelmällemme asettamamme tiukat kriteerit, projektipäällikkö Kari Hakala sanoo.

Lisävesijärjestelmä pumppuineen on tarkoitus asentaa laitosyksiköille vuosina 2017–2018.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Kari Hakala, puh. 02 8381 3539.