CORRECTION: Laitostoimittaja pienensi vaateensa OL3:n viiveeseen liittyvässä välimiesmenettelyssä

18.11.2014

​AREVA-Siemens-konsortio on ilmoittanut, että sen 23.10.2014 välimiesmenettelyyn toimittamassa päivitetyssä kannekirjelmässä oli virheellinen rahamääräinen vaatimus.

Korjaus asiasta kertoneeseen Teollisuuden Voiman pörssitiedotteeseen:

Laitostoimittajan 23. lokakuuta 2014 päivittämä ja sen jälkeen korjaama rahamääräinen vaatimus on kokonaisuudessaan noin 3,4 miljardia euroa. Vaatimus kattaa rakentamisajan tapahtumat vuoden 2011 kesäkuun loppuun asti. Summa sisältää muun muassa viivästyskorkoja (laskettu lokakuuhun 2014 asti) ja TVO:n laitostoimitussopimuksen mukaisesti viivästämiä maksueriä yhteensä yli 1,2 miljardia euroa sekä laitostoimittajan väittämää saamatta jäänyttä voittoa noin 150 miljoonaa euroa.

TEOLLISUUDEN VOIMA OYJ:N PÖRSSITIEDOTE 24.10.2014 KLO 16.00

Molemmat kiistan osapuolet ovat vastikään päivittäneet arvionsa Olkiluoto 3-ydinvoima-laitosprojektin viivästymisen aiheuttamista lisäkustannuksista ja menetyksistä kanteisiinsa, joita käsitellään Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) sääntöjen mukaisessa välimiesmenettelyssä. Teollisuuden Voima Oyj (TVO) tilasi OL3:n kiinteähintaisella avaimet käteen -sopimuksella laitostoimittaja AREVA-Siemens -konsortiolta.

Laitostoimittajan 23. lokakuuta 2014 päivittämä rahamääräinen vaatimus on kokonaisuudessaan noin 3,5 miljardia euroa. Vaatimus kattaa rakentamisajan tapahtumat vuoden 2011 kesäkuun loppuun asti. Summa sisältää muun muassa viivästyskorkoja (laskettu lokakuuhun 2014 asti) ja TVO:n laitostoimitussopimuksen mukaisesti viivästämiä maksueriä yhteensä yli 1,3 miljardia euroa sekä laitostoimittajan väittämää saamatta jäänyttä voittoa noin 150 miljoonaa euroa.

TVO on aiemmin tutkinut laitostoimittajan kanteet, joihin rahamääräiset vaateet perustuvat, ja todennut ne perusteettomiksi. TVO tutkii nyt saadun uuden aineiston tarkkaan, ja vastaa siihen asianmukaisesti.

- Laitostoimittaja on sitoutunut toimittamaan ydinvoimalaitosyksikön laitostoimitus-sopimuksen mukaisesti sovittuun päivään mennessä, ja se on vastuussa viiveestä ja siitä aiheutuneista kustannuksista. Välimiesmenettelystä huolimatta TVO jatkaa laitostoimittajan tukemista projektin loppuunsaattamisessa, sanoo TVO:n lakiasioista vastaava johtaja Risto Siilos.

- Välimiesmenettelyssä olevaan TVO:n kanteeseen liittyvä tämänhetkinen rahamääräinen arvio viiveen aiheuttamista kustannuksista ja menetyksistä on noin 2,3 miljardia euroa vuoden 2018 loppupuolelle asti, joka on laitostoimittajan syyskuussa 2014 toimittaman aikataulun mukaan OL3:n säännöllisen sähköntuotannon aloittamisen ajankohta, Siilos jatkaa. TVO toimitti päivitetyn arvionsa sille aiheutuneista kustannuksista välimiesmenettelyyn 20.10.2014.

Välimiesmenettely alkoi joulukuussa 2008 OL3-laitostoimittajan, AREVA-Siemens-konsortion aloitteesta. Välimiesmenettely voi kestää useita vuosia ja siinä vaaditut määrät voivat vielä päivittyä. TVO ei ole kirjannut saatavia eikä varauksia välimiesmenettelyssä esitettyjen vaatimusten perusteella.


Lisätietoja: Risto Siilos, johtaja, Konsernipalvelut, puh. 02 8381 5100