Olkiluodon ajankohtaisseminaarissa päivitettiin kuulumisia

25.9.2013

​ TVO järjesti kolmatta kertaa seminaarin TVO:n ja Posiva Oy:n tärkeimmille paikallisille alihankkijoille ja muille alueen elinkeinoelämän edustajille. Olkiluodon ajankohtaisseminaari pidettiin 17.9. Olkiluodon Vierailukeskuksessa, ja paikalla oli noin 100 osallistujaa lähialueelta.

Seminaarissa puhuivat TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua, projektinjohtaja Jouni Silvennoinen, Olkiluoto 4 -osastonjohtaja Janne Mokka ja Posivan toimitusjohtaja Reijo Sundell. Kaikilla oli ajankohtaista kerrottavaa Olkiluodon suurten projektien etenemisestä.


Jarmo Tanhua esitteli TVO:n toimintaa yleisesti. TVO:lla on tänä syksynä vietetty varman ja vakaan sähköntuotannon merkkipäivää, kun sähköntuotanto alkoi Olkiluodossa jo 35 vuotta sitten. Olkiluoto 1 tahdistettiin Suomen kantaverkkoon syyskuun alussa vuonna 1978. Siitä lähtien Olkiluodossa on tuotettu perusenergiaa suomalaiselle yhteiskunnalle turvallisesti, taloudellisesti ja ympäristöä säästäen. - Olkiluoto 1- ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköitä parannetaan jatkuvasti modernisointihankkein ja vuonna 2018 haetaan käyttöluvan uusintaa, Tanhua kertoi nykyhetkestä. Esillä oli myös alkuvuonna käyttöönotettu TVO:n toimintaohje, joka linjaa TVO:n vastuullisuuden periaatteet liiketoiminnassa ja vuorovaikutuksessa sekä koskee TVO-konsernin henkilökuntaa ja alihankkijoita. Se pohjautuu yrityksen missioon, arvoihin, tinkimättömään turvallisuuskulttuuriin ja yhtiötason politiikkoihin, ja noudattaa OECD:n toimintaohjeita monikansallisille yrityksille.


Olkiluoto 3 -laitosyksikön etenemisestä kohti käyttöönottoa kertoi Jouni Silvennoinen. Työmaavahvuus on tällä hetkellä noin 2 300 henkilöä. - Turbiinilaitoksella rakennustyöt ja asennukset ovat valmiita sekä sähkö- ja prosessijärjestelmien käyttöönottokokeet jatkuvat. Reaktorilaitoksella rakennustyöt ovat valmiit, ja julkisivujen pellitystyöt ovat työn alla. Asennukset siellä jatkuvat edelleen, Silvennoinen sanoi.


Janne Mokka kertoi Olkiluoto 4 -hankkeen olevan kilpailu- ja suunnitteluvaiheessa, jossa kaikki TVO:n nykyiset omistajat ovat mukana. - Alkuvuodesta TVO vastaanotti Olkiluoto 4:n laitostarjoukset kaikilta kilpailussa mukana olleilta laitostoimittajilta. Olkiluoto 4 -hankkeen laitostoimittajien ja vaihtoehtojen kilpailutus sekä tarjousneuvottelut ovat käynnissä, Mokka tiivisti.

Posiva valmistautuu loppusijoituslaitoksen rakentamiseen, kertoi Posivan toimitusjohtaja Reijo Sundell. Hän korosti, että loppusijoituksen valmistelu on pitkäjänteistä työtä ja kaikki työ on tähdännyt siihen, ettei käytetystä ydinpolttoaineesta aiheudu vaaraa elolliselle luonnolle tai ihmisille. - Posiva jätti käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle 28.12.2012, lupahakemuksen käsittely etenee ja tavoitteena on, että lupa myönnetään vuoden 2014 loppuun mennessä, Sundell kertoi.

Olkiluodon ajankohtaisseminaari onnistui hyvin, sillä monet tapahtumaan osallistuneet alihankkija kiittelivät tilaisuuden järjestämistä ja pitivät tärkeänä seminaarissa saamaansa informaatiota.