Kesävieraita ja -tapahtumia Olkiluodossa

24.9.2013

TVO:n kesä Olkiluodossa oli monenikäisiä vieraita täynnä. Kesäkuussa vihittiin käyttöön Vierailukeskuksen ympäristössä kiertävä havaintopolku, heinäkuussa kutsuttiin lähiseudun asukkaat ja kesäasukkaat viettämään ohjelmallista iltapäivää sekä vietettiin kesäkeskiviikkoja. Lisäksi kolmella tiedeleirillä alakouluikäiset tutustuivat tieteen maailmaan.

Mereneläviä ja luontohavaintoja

Ohjelmalliseen Voimaa luonnosta -avajaistapahtumaan saapui reilu sata kiinnostunutta. Suurimman huomion veivät erilaiset merenelävät, joita pääsi ihastelemaan paikalle tuodusta akvaariosta. Olkiluodossa kasvatetut täpläravut, sammet, ahvenet ja siiat kiinnostivat erityisesti tapahtumaan saapuneita lapsia. Sammen erikoinen, pitkulainen olemus ja viiksikarvat herättivät akvaarioelämää seuranneissa huvittuneisuutta. Lapsille oli järjestetty myös kivimaalausta, jossa kukin sai tehdä luonnon kivistä oman näköisensä paperipainon. Hieman vanhemmalle väelle oli vuorostaan tarjolla kalan perkuun alkeita sekä erilaisia kesäisiä reseptivinkkejä.

 

kesa-sammet.jpg


Vierailukeskuksen läheisyyteen rakennetun havaintopolun varrelle on pystytetty useita alueen linnustoa, kasvillisuutta, eläimistöä, ympäristötarkkailua, kallioperää ja kairauksia käsitteleviä infotauluja. Polku kiertää noin kilometrin lenkin meren rantaa ja Natura-aluetta sivuten.

Paloturvallisuus teemana lähialueasukastapahtumassa

Perjantaina 5.7. lähiasukkaat kokoontuivat Olkiluodon Vierailukeskukseen kuulemaan TVO:n ajankohtaisia asioita. Lähes 300 vierasta sai tiedon lisäksi tutustua TVO:n palokalustoon sekä kodin ja mökin paloturvallisuuteen, kaataa keiloja sankoruiskulla, kiertää Vierailukeskuksen näyttelyssä ja tutustua saaren luontoon Vierailukeskusta ympäröivällä havaintopolulla.

Sammutusnäytökset keräsivät innokkaan yleisön näkemään läheltä, kuinka tulen syttyessä on toimittava. Halukkaat pääsivät itse kokeilemaan, kuinka sammutuspeitteen ja vesisammuttimen kanssa palon tukahduttaminen toimii.

Lapset maalasivat kiviä. Lopputuloksena oli kotiin ja mökille viemisiksi leppäkerttuja ja muita värikkäiksi maalattuja kiviä. Vain mielikuvitus oli rajana. Lapsilla oli myös mahdollisuus kokeilla palomiesten varustusta ja otattaa itsestään kuvia muistoksi vierailustaan.

Tiedeleirit ja kesäkeskiviikot suosittuja

Tiedeleirit pyörivät tuttuun tapaan kesä- ja elokuussa jo kymmenettä vuotta. Leireillä yli 60 alakouluikäistä lasta tutustui tieteen maailmaan. Leirit olivat viiden päivän pituisia päiväleirejä, joissa lapsia ohjasivat kesätyönään kaksi yliopisto-opiskelijaa.


kesa-linnut.jpg


Kesäkeskiviikot olivat tänä kesänä erityisen suosittuja, sillä heinäkuun aikana järjestetyillä opastetuilla vierailuilla kävi lähes 450 kiinnostunutta. Ohjelma sisälsi tervetulokahvit, TVO:n toiminnan esittelyn ja filmiesityksen sekä kiertoajelun alueella.