Olkiluoto 2:n tuotantokatkon syy generaattorissa

9.9.2013

Olkiluoto 2 -laitosyksikön tuotantokatkon tarkkaa syytä selvitetään edelleen. Laitosyksiköllä tapahtui maanantaina 9. syyskuuta klo 8:48 turbiinin pikasulku. Tämän laukaisi generaattorin staattorin maasulkusuoja. Generaattorin suojaus toimi suunnitellusti ja irrotti laitosyksikön valtakunnan sähköverkosta.

Generaattorin suojausjärjestelmästä tullut signaali ajoi turbiinin pikasulkuun. Tämä on normaali toimintatapa häiriötilanteessa. Turbiinin ollessa pikasulussa laitosyksikkö ajetaan alas niin sanottuun kuumaseisokkitilaan. Siinä reaktorin paineastiassa pidetään lämpö, mutta jälkilämmön tuottama höyry johdetaan turbiinin sijaan suojarakennuksen sisässä olevaan lauhdutusaltaaseen.

TVO tutkii yhdessä generaattoritoimittajan asiantuntijoiden kanssa vian syytä. Syiden selvittäminen kestää ainakin keskiviikkoon 11. syyskuuta. TVO kertoo lisää heti, kun uutta tietoa saadaan selville.

Tämän tyyppinen ydinvoimalaitosten alasajo on harvinaista, mutta ei tavatonta. Asialla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen.

Olkiluoto 1 -laitosyksikkö käy normaalisti.

Lisätietoja: Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, (02) 8381 2100