TVO tilannut ABB:ltä sähköistysprojektin

23.6.2009

15 miljoonan euron uusinnoilla lisää turvallista käyttöikää TVO:n ydinvoimalaan


ABB Oy ja Teollisuuden Voima Oyj (TVO) ovat solmineet vuoteen 2015 ulottuvan sopimuksen pienjännitekojeistojen ja jakelumuuntajien uusinnasta Olkiluoto 1 - ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköissä. Noin 15 miljoonan euron toimitukset turvaavat omalta osaltaan laitosyksiköiden häiriöttömän ja turvallisen toiminnan pitkälle tulevaisuuteen.

"Pienjännitekojeistojen ja jakelumuuntajien uudistaminen on osa laitosyksiköiden jatkuvaa pitkän aikavälin kehittämistä. Tavoitteenamme on ennakoida ja minimoida käyttövarmuusriskit ja pitää siten laitosyksiköt aina uudenveroisina. Olemme hyvin tyytyväisiä siitä, että kotimaasta löytyi kilpailukykyinen osaaja ja toimittaja tähän merkittävään ydinvoimasovellukseen", sanoo voimalaitostekniikkajohtaja Janne Mokka TVO:lta.

Solmittujen kauppojen kotimaisuusaste on korkea: yli 80 prosenttia kauppojen sisältämistä tuotteista ja palveluista on lähtöisin ABB:ltä Suomesta. Kokonaistoimitusten projektointi, suunnittelu, ohjelmointi ja toimitettavien laitteiden hyväksyntä hoidetaan Vaasasta, mistä myös toimitukseen sisältyvät pienjännitekojeistot ja suojareleet tulevat. Asennusten esisuunnittelussa ja toteutuksessa hyödynnetään ABB:n kattavaa Service-verkostoa Suomessa.

”Kauppa vahvistaa asemaamme luotettavana tuote-, palvelu- ja projektiosaamisen toimittajana myös ydinvoimateollisuuteen. Olemme ylpeitä näiden kauppojen myötä osoitetusta luottamuksesta johtavaan teknologiaamme ja osaamiseemme”, sanoo Voimantuotannon järjestelmät -tulosyksikön johtaja Mikael Strömbäck ABB:ltä.

”Uusittavat pienjännitekojeistot ovat rakenteeltaan kestäviä ja luotettavia MNS-kojeistoja. Olemme suunnitelleet TVO:lle tehokkaan kojeistoratkaisun, joka mahdollistaa kojeistojen vaihtamisen sujuvasti”, sanoo Pienjännitejärjestelmät-liiketoimintayksikön johtaja Antti Heikkilä ABB:ltä.

Pienjännitekojeistojen ja muuntajien uusinnat toteutetaan voimalaitosyksiköiden vuosihuoltojen yhteydessä. Vuosina 2010 - 2015 uusitaan laitosyksiköiden turvallisuusluokitellut pienjännitekojeistot. Kauppasopimus sisältää myös option uusintojen jatkamisesta vuosina 2015 - 2018.


ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB:n palveluksessa on noin 100 maassa yli 120 000 henkilöä, joista Suomessa 7000.

Teollisuuden Voima Oyj on vuonna 1969 perustettu suomalainen ydinvoimayhtiö, joka tuottaa turvallisesti ja luotettavasti kohtuuhintaista sähköenergiaa suomalaisille. TVO:n Olkiluodossa tuottaman ydinsähkön osuus oli noin kuudesosa vuoden 2008 sähkön käytöstä Suomessa. Puhdas energiantuotanto palvelee suomalaisen yhteiskunnan lisäksi myös globaalia ympäristörasituksen vähentämistä.

Lisätietoja:
Mikael Strömbäck, p. 050 3342 664                     Janne Mokka, p. 050 4017 284
[email protected]                              [email protected]