OL3:n pääkiertoputken lujuuslaskujen päivitys ei aiheuta kokonaisaikatauluun viivettä

16.11.2010

Mediassa on tänään uutisoitu OL3:n pääkiertoputken liitoshitsaussauman hionnasta ja sen aiheuttamasta lujuuslaskujen päivtyksestä.

Kyse on yhden seinämävahvuudeltaan noin 75 millimetrin vahvuisen pääkiertoputken (kylmähaara 2) elokuussa tehdystä liitoshitsauksesta. Putken hitsauksen jälkeen syyskuun alussa tehdyissä paksuusmittauksissa todettiin, että putken seinämävahvuus on yhden neljänneksen osalta 72 mm (hitsauksen yhteydessä putkimateriaali menee hieman kasaan, joten seinämävahvuus on hitsin kohdalla hieman pienempi kuin putken perusaineen seinämävahvuus). Putken lujuuslaskut on tehty 73 mm seinämävahvuuden mukaan. Laitostoimittaja totesi mittapoikkeaman ja informoi TVO:ta päivittävänsä lujuuslaskelmat tältä osin. Päivitettyjä lujuuslaskuja odotetaan.

AREVAn poikkeamaraportin mukaan 73 mm seinämävahvuudelle tehdyissä lujuuslaskuissa on kaksin-kolminkertainen marginaali hyväksymisrajaan nähden. TVO ei kuitenkaan halua hyväksyä poikkeamaraporttia ennen lujuuslaskujen päivitystä. Lehdistössä on esitetty, että tästä tapauksesta voi seurata kuukausien viive. Lopullisten lujuuslaskujen teko ottaa oman aikansa mutta kokonaisaikatauluun tämä ei aiheuta viivettä.

Asialla ei ole vaikutusta laitoksen ydinturvallisuuteen. Sekä TVO:n että laitostoimittajan laadunhallintaprosessi on monivaiheinen ja tiukka. Tarkka laadunvalvonta varmistaa sen, että poikkeamat huomataan ja tarvittavat toimenpiteet asian korjaamiseksi tehdään. Tällä varmistetaan virheetön lopputuote.