TVO:lla havaittiin tarkennustarve OL1- ja OL2-laitosyksiköiden käyttöehdoissa

24.4.2012

Olkiluoto 1 (OL1) ja Olkiluoto 2 (OL2) laitosyksiköiden turvallisuusteknisissä käyttöehdoissa havaittiin säätösauvojen toimintaa koskevan vaatimuksen tarkennustarve OL2-yksikön vuosihuoltoa edeltävän sydänsuunnittelun yhteydessä. Tarkennustarve havaittiin, kun laskentamenetelmää tarkennettiin ja korjattiin.


Asiasta ei ole aiheutunut ydinturvallisuutta heikentävää tilannetta, mutta TVO toimittaa Säteilyturvakeskukselle (STUK) havainnosta erikoisraportin sekä INES-arvion. Turvallisuusteknisillä käyttöehdoilla (TTKE) tarkoitetaan ydinvoimalaitoksen teknisiä ja hallinnollisia vaatimuksia, joilla varmistetaan laitoksen suunnitteluperusteiden sekä turvallisuusanalyysien mukainen käyttö.

– Havaintoon ei liity virheitä reaktorisydämen suunnittelussa, eikä se ole vaarantanut polttoainesauvojen eheyttä missään vaiheessa, kertoo tuotantojohtaja Mikko Kosonen.

– Säätösauvojen reaktiivisuusarvoa koskeva 1 %:n rajoitus on kirjoitettu TTKE:hen siten, että se ei rajaa vaatimusta tiettyihin käyttötilanteisiin. Säätösauvan yhden prosentin reaktiivisuusarvon ylittymisellä ei ole tehoajon olosuhteissa merkitystä, koska mahdollisen säätösauvan putoamisen vaikutukset polttoaineeseen jäisivät lieviksi vallitsevien voimakkaiden reaktorifysikaalisten takaisinkytkentöjen johdosta, tarkentaa Kosonen.

TVO toimittaa STUKille muutosehdotuksen TTKE:n tarkentamiseksi.

Tapahtuma on arvioitu kansainvälisellä ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla (INES) alustavasti luokkaan nolla, eli sillä ei ole merkitystä säteily- eikä ydinturvallisuuden kannalta.

Lisätietoja: Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, p. 02 8381 2100.