Olkiluodossa havaittiin tarkennustarve turvallisuustestausta koskevassa ohjeessa

16.11.2012

Teollisuuden Voima on havainnut OL1 ja OL2 -ydinvoimalaitosyksiköiden testausten kattavuusselvityksessä puutteita suojausjärjestelmien osaehtojen testauksissa. Selvityksissä havaittiin, että osaehtojen testauksissa ei ole aina varmistettu suojaustoiminnon käynnistävän signaalin perille menoa suojaustoimintaan. Varsinaiset seuraus- ja suojaustoiminnot on kuitenkin testattu kattavasti. TVO tulee testaamaan kyseiset osaehdot marraskuun 2012 aikana.

Havainnot liittyvät järjestelmään, jonka tehtävä on häiriötilanteessa käynnistää reaktorin sammuttamiseen tarvittavat suojaustoiminnot sekä estää käyttöhäiriöiden kehittymistä onnettomuudeksi. Olkiluodon vakavien onnettomuuksien hallintajärjestelmä toimii erillisenä turvallisuusjärjestelmänä, eikä nyt tehdyillä havainnoilla ole vaikutusta sen toimintaan. Vakavien onnettomuuksien hallintajärjestelmä estää merkittävät radioaktiiviset päästöt ympäristöön onnettomuustilanteessa.

Tapahtuma on arvioitu kansainvälisellä seitsenportaisella ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla (INES) alustavasti luokkaan nolla.

Havainnolla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen eikä laitosyksiköiden sähköntuotantoon.

Lisätietoja: Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, p. 02 8381 2100.