OL3-turbiinilaitos yhteydessä valtakunnan sähköverkkoon

16.11.2012

OL3-turbiinilaitos kytkettiin valtakunnan 400 kV:n sähköverkkoon 15.11.2012. Tällöin laitosyksikön omakäyttömuuntajat sähköistettiin kantaverkosta Fingridin verkkokeskuksen avustuksella.

Laitosyksikön normaalin käytön aikana omakäyttösähkö saadaan generaattorilta. Kun generaattori ei ole käytettävissä vuosihuollon tai häiriön vuoksi, omakäyttösähkö saadaan 400 kV:n kantaverkosta kahden omakäyttömuuntajan kautta. Omakäyttömuuntajien varmistuksena on varasyöttömuuntaja, joka on kytketty 110 kV:n verkkoon. Nämä kaksi tehosyöttöreittiä ovat toisistaan riippumattomia. Laitosyksikön omakäyttösähkön syöttö jaetaan turvallisuus- ja käyttöjärjestelmiin sen mukaan mitkä ovat prosessin vaatimat sähkön tarpeet.

- Sähköjen kytkentä on merkittävä virstanpylväs, koska 400 kV:n yhteyden jälkeen molemmat OL3-laitosyksikön ulkoiset verkkoyhteydet, 110 kV ja 400 kV, ovat käytettävissä, toteaa TVO:n sähköinsinööri Jarkko Latva.

Verkkoyhteyden käyttöönottovalmiuden saavuttaminen on edellyttänyt Arevan, Siemensin, Fingridin ja TVO:n välistä hyvää yhteistyötä. Lähitulevaisuudessa tavoitteena on sähköjen kytkeminen turbiinilaitokselta reaktorilaitokselle.

Kunnossapitoinsinööri Antti Alitalo (vas.) TVO:n sähkö- ja automaatiokunnossapitotoimistosta on puhelinyhteydessä Hämeenlinnassa sijaitsevaan Fingridin verkkokeskukseen. Etualalla OL3:n ohjaajaharjoittelija Aki Saarinen kytkee OL3:n valtakunnan sähköverkkoon ohjeiden mukaisesti.