Olkiluodossa havaittiin puute venttiilin tiivisterenkaan muutoksen hyväksynnässä

27.12.2012

TVO on havainnut puutteen OL1 ja OL2 -laitosyksiköillä käytettävien magneettiventtiilien 0-tiivisterenkaaseen tehdyn muutoksen hyväksymisessä. Laitevalmistaja on tehnyt venttiilin rakenteeseen vuonna 2009 muutoksen ja osoittanut TVO:lle, että muutoksella ei ole vaikutusta venttiilin toimintaan. Muutos olisi kuitenkin pitänyt hyväksyttää viranomaisella ennen muutoksen käyttöönottoa.

Magneettiventtiileitä käytetään OL1 ja OL2 -laitosyksiköillä useissa kohteissa ohjaamaan pääventtiilin pilottiventtiileitä. Vuonna 2009 laitevalmistajan alihankkija ilmoitti muuttavansa erikoismitoilla toimittamansa 0-renkaan standardikokoiseksi. Tällöin laitevalmistaja korjasi niiden mekaanisten osien, joiden varassa 0-rengas on asennettuna, mekaanisia mittoja siten, että 0-renkaan toiminnallisuus laitteessa säilyi samana. Laitevalmistaja on katsonut muutoksen niin pieneksi, että magneettiventtiilien tyyppimerkinnät pidettiin samoina. Myöskään TVO:lla muutosta ei tulkittu rakenteelliseksi, joka edellyttää viranomaisen hyväksyntää, vaan muutetut venttiilit hyväksyttiin sisäisesti käyttöön laitevalmistajan toimittaman dokumentaation perusteella.

Kyseisiä magneettiventtiileitä on muun muassa järjestelmissä, jotka liittyvät reaktorin pikasulkuun, suojarakennuksen eristämiseen sekä jälkilämmön poistoon. Yksittäisen magneettiventtiilin vikaantuminen ei estä minkään tärkeän turvallisuustoiminnon toteutumista. Magneettiventtiilit koestetaan määrävälein, ja niiden toiminta on ollut moitteetonta.

Tapahtuma on arvioitu kansainvälisellä seitsenportaisella ydinlaitostapahtumien vakavuusasteikolla (INES) alustavasti luokkaan nolla. Havainnolla ei ole vaikutusta ydinturvallisuuteen eikä laitosyksiköiden sähköntuotantoon.

Lisätietoja: Turvallisuustoimiston päällikkö Risto Himanen, p. 02 8381 3200, gsm 0500 781919.