Ajankohtaista Olkiluoto 3:lla

9.2.2010

Olkiluoto 3 -työmaan henkilöstövahvuus saavutti viime syksynä huippunsa. Nyt työt etenevät noin 3 600 työntekijän voimin kohti reaktorilaitoksen päälaitteiden asennustöitä. Tämä vaihe tavoitetaan lähikuukausina.

Päälaitteiden (reaktoripaineastia, höyrystimet ja paineistin) viemistä rakennukseen edeltää reaktorirakennuksen päänosturin eli polaarinosturin käyttöönotto. Lisäksi siihen asennetaan väliaikaisesti apunostimia, jotta kapasiteetti riittää yli 500 tonnin nostoihin.

Asennusten lisääntyessä rakentaminen jatkuu. Reaktorilaitoksen rakennusten valmiusaste lähenee yhdeksääkymmentä prosenttia, ja monet rakennukset ovat vesikatossaan. Myös reaktorirakennuksen kupoliosan betonointityöt etenevät: tavoitteena on, että sisemmän suojarakennuksen kupoliosan betonityöt saadaan kesään mennessä päätökseen. Niitä – kuten kaikkia betonointitöitä – kontrolloidaan kaikissa vaiheissa.

Betonitöiden tarkastusprosessi on moniportainen, systemaattinen ja yksityiskohtainen. Ensin ovat hyväksytyt suunnitelmat töiden toteuttamiseksi. Sitä seuraavat työvaihetarkastukset, betonoinnin aloitusvalmiustarkastus, betonoinnin valvonta, rakenteen lopputarkastus ja hyväksyntä. Jokainen vaihe dokumentoidaan ja hyväksytään ennen etenemistä seuraavaan vaiheeseen.

Resursseja betonointitöihin ja niiden valvontaan tarvitaan jatkossa vähenevä määrä, mutta asentajien määrän kasvaessa työmaan kokonaisvahvuuden arvioidaan pysyttelevän lähellä neljäätuhatta. Tällä hetkellä kolme suurinta kansallisuusryhmää ovat suomalaiset (25 %), puolalaiset (24 %) ja saksalaiset (19 %).