TVO:n majoituskylän parakeille uusi elämä

28.8.2013

1970-luvulla rakennetut majoitusparakit ovat tulleet palveluikänsä päähän. Kuusi niistä matkasi uusiokäyttöön Poriin.

Alun perin Olkiluodon ydinvoimalaitosyksiköiden vuosittaisiin huoltotöihin osallistuvien alihankkijoiden asuinrakennuksiksi hankitut majoitusparakit ovat saaneet siirtotuomion. TVO:n kiinteistöinsinööri Jari.jpgJari Ukkosen mukaan parakkien tekninen käyttöikä ja uuden majoituskylän rakentaminen antoivat pontta vanhojen parakkien käytöstä poistolle.

 – 70-luvun parakit eivät ole enää energiatehokkaita. Lisäksi haluamme tarjota vuosihuoltoihin osallistuville parempia asumisolosuhteita voimalaitosalueen ulkopuolella sijaitsevasta uudesta majoituskylästä.

Parakeille uusiokäyttöä

Kaiken kaikkiaan vanhoja yli 80 neliön parakkeja on useita kymmeniä. Näistä kuudelle oli kysyntää Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueen säätiöllä, joka tarvitsee rakennuksia Porissa sijaitsevaan kulissikaupunkiinsa.

 – Ajatus parakkien siirrosta lähti säätiön Olkiluodon vierailulla. Emme nähneet mitään estettä sille, että lahjoitamme ne uuteen tarkoitukseen. Koimme, että näin tuemme säätiön toimintaa ja sitä kautta pelastusalan ammattilaisten työtä. Vanhat parakit siirrettiin autokuljetuksella uudelle asuinalueelleen vuoden 2012 syksyllä.

Ukkonen on tyytyväinen, että kierrätys toimii. – Nyt näyttää siltä, että yhtään vanhaa parakkia meidän ei tarvitse purkaa vaan kaikki saavat uuden elämän jossain muussa käyttötarkoituksessa. Tämä on erittäin hyvä asia.

Porissa räiskyy ja paukkuu

Porin lentokentän läheisyydessä sijaitsevalla Länsi-Suomen pelastusharjoitusalueella koetellaan aidontuntuisissa olosuhteissa erilaisia pelastustoiminnan taitoja.

Jyri.jpg– Meillä on täällä valmiudet haastavien tilanteiden, muun muassa teollisuuspalo-, kemikaali-, rautatie- ja lentokoneonnettomuuksien simulointiin. Rakennamme aluetta vaiheittain, ja tulevaisuudessa jopa vesisukeltaminen on mahdollista, toteaa Satakunnan pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Jyri Leppäkoski.

 

 

 

 

 

Entisenä TVO:laisena Jyri Leppäkoski tietää, miten tärkeää on turvallisuuden varmistaminen niin koti- kuin yritysympäristössä.

 

Palomestarit Ari Uimonen ja Jari-Matti Toivonen ovat mukana harjoitusalueen kehittämisessä. – Alueemme on yhteensä 37 hehtaaria, joista tällä hetkellä käytössä on noin 5,5. Suunniteltujen toteutusten jälkeen meillä on Kuopion pelastusopiston jälkeen Suomen monipuolisin harjoittelualue.

Aluetta käyttävät pelastuslaitoksen lisäksi muun muassa poliisi, rajavartiolaitos, SPR, eri yritysten turvaorganisaatiot, puolustusvoimat ja tulli. Myös yritysten tehdaspalokunnat ja erilaiset yhdistykset ovat tervetulleita testaamaan taitojaan tai oppimaan onnettomuustilanteessa tarvittavia toimintamalleja.

Aidontuntuista toimintaa

Olkiluodon parakit tulevat olemaan osa kulissikaupunkia, jonne rakennetaan muun muassa oikeat liikennemerkit, liikennevalot, kauppa ja hoitolaitos. – Rakennamme aidon tuntuisen yhteisön, josta löytyy myös putka ja ravintola. Vain mielikuvitus on rajana erilaisten harjoitusten kehittämisessä, miehet kertovat.

Yksi harjoitusalueen suosituimmista simulaattoreista on ympäripyörähtävä auto. – Luomme keinotekoisen tilanteen, jossa auto suistumisonnettomuudessa kiepsahtaa akselinsa ympäri. Siinä voi testata, että kuinka tiukalle turvavyöt kannattaa laittaa, Leppäkoski summaa.

Alueella on myös rauniokoirille tarkoitettu harjoitusalue sekä tulevaisuudessa pieni junarata vetureineen ja vaunuineen. – Yhteiskunta muuttuu, joten uusia ja erilaisia vaaratilanteita tulee jatkuvasti eteen. Mahdollisimman monipuolisilla harjoittelumalleilla valmistaudumme pelastustehtäviin. Omien valmiuksien jatkuva kehittäminen on pelastusviranomaisten keskeinen tehtävä, miehet toteavat.

Ari_ja_J-M.jpg

Autosimulaattorilla Ari Uimonen (oik.) ja Jari-Matti Toivonen kehottavat kaikkia hankkimaan ajoneuvoonsa autoliiton Internet-sivuilta tulostettavan maksuttoman pelastuskortin. Kortti helpottaa pelastustyötä kertomalla muun muassa auton parhaat leikkauskohdat.