Olkiluodossa tuotantohistorian toiseksi paras tulos

8.1.2013

​TVO:n Olkiluodon ydinvoimalaitos saavutti vuonna 2012 historiansa toiseksi parhaan tuotantotuloksen, 14,45 TWh (miljardia kilowattituntia) sähköä. Laitosyksiköiden yhteinen käyttökerroin oli 93,7 %.

Olkiluoto 2 teki vuonna 2012 kaikkien aikojen parhaan tuotantotuloksensa, 7,48 TWh. Kakkosyksikkö teki myös käyttökertoimella mitattuna oman ennätyksensä, 96,9 %. Ennätystuotantoon päästiin lyhyen vuosihuollon, laitosyksikön häiriöttömän toiminnan ja vuosihuollossa tehtyjen laitosparannusten ansiosta, toteaa tuotantojohtaja Mikko Kosonen.

Olkiluoto 1:n tuotanto vuonna 2012 oli 6,97 TWh. Ykkösyksikön tuotantoa vähensi keväällä tapahtunut generaattorin rikkoutuminen, minkä vuoksi myös voimalaitoksen vuosihuollot aloitettiin suunniteltua aikaisemmin. Olkiluoto 1:n käyttökerroin oli tästä huolimatta hyvä 90,4 %.

OL1:n vuosihuollon suuria töitä olivat muun muassa generaattorin vaihto, matalapaineturbiinien poistopuolen modifiointi, lauhteenpuhdistuksen automaation modernisointi, reaktorin suojarakennuksen tiiveyskoe ja yhden omakäyttömuuntajan uusiminen. Ykkösyksikön vuosihuollon kesto oli runsaat 31 vuorokautta. Vuosihuollon päättymisen jälkeen laitosyksiköllä oli vielä lyhyt korjausseisokki venttiilin korjauksen vuoksi.

OL2:lla oli tänä vuonna vuorossa lyhyt polttoaineenvaihtoseisokki, jossa polttoaineen vaihdon lisäksi tehtiin lähinnä tarkastuksia ja koestuksia. Kakkosyksikön vuosihuolto kesti runsaat yhdeksän vuorokautta. Vuosihuollot sujuivat kokonaisuudessaan hyvin, ja laitosyksiköt ovat hyvässä kunnossa uutta käyttöjaksoa varten. Vuosina 2010-2012 tehtyjen laitosparannusten ansiosta Olkiluodon ydinvoimalaitoksen turvallisuus on parantunut entisestään, ja kummankin laitosyksikön nettosähköteho on kasvanut noin 20 megawatilla turbiinilaitosten hyötysuhteen parantuessa, tuotantojohtaja Kosonen kertoo.


Lisätietoja:
Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 8381 2100.