× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  TUOTANTO  /  Laitosyksiköt  /  Turvallinen toiminta  /  Laitosyksiköiden kehittäminen

TURVALLISUUS ALAA YHDISTÄVÄ TEKIJÄ

TVO:n toiminta on luvanvaraista ja viranomaisten valvomaa. Ydin- ja säteilyturvallisuutta valvova viranomainen on Säteilyturvakeskus, STUK.

TVO ei mieti turvallisuusasioita yksin. Muut ydinvoimayhtiöt, alan järjestöt, tutkimuslaitokset ja viranomaistahot etsivät keinoja kehittää ydinvoiman turvallisuutta ja turvallisuuskulttuuria voimalaitoksilla. Esimerkiksi ydinvoimayhtiöiden yhteinen järjestö WANO tukee käyttökokemusten keräämistä ja niiden hyödyntämistä jäsentensä keskuudessa.

TVO uudistaa Olkiluodon voimalaitosta jatkuvan parantamisen periaatteella. Modernisointeja ja laitosmuutoksia on tehty koko toiminnan ajan ja laitoksen turvallisuusominaisuuksia on parannettu monin tavoin. Erityisesti on kiinnitetty huomiota käytetyn polttoaineen jäähdytyksen varmistamiseen kaikissa tilanteissa. Molemmille laitosyksiköille on asennettu myös vakavien onnettomuuksien hallintajärjestelmä, jollaisen turvin voidaan estää suuren päästön syntyminen hyvin epätodennäköisessä vakavassa onnettomuudessa.

Laitosmuutoksilla yhä varmempaa turvallisuutta


Voimalaitoksella on parhaillaan suunnitteilla ja meneillään laitosmuutoksia, joilla valmistaudutaan laitosyksiköiden käyttöluvan jatkamiseen vuonna 2018. Muutokset parantavat edelleen laitosyksiköiden selviytymistä poikkeuksellisten luonnonilmiöiden aiheuttamista tapahtumista, joihin pahimmillaan voi liittyä useiden laitosyksiköiden ja turvallisuusjärjestelmien samanaikainen toimintakyvyn menetys. Meneillään on myös hanke, jolla kehitetään yhtiön turvallisuuskulttuuria ja siihen liittyviä toimintatapoja.

Osana käynnissä olevaa isoa modernisointihanketta TVO tulee uusimaan dieselgeneraattorit, jotka varmistavat automaattisesti voimalaitoksen sähkönsaannin mahdollisessa, mutta epätodennäköisessä sähkönmenetystilanteessa. Uudet varavoimadieselit ovat sekä merivesi- että ilmajäähdytteisiä.

Varavoimadieseleiden uusintaprojektin valmistelu aloitettiin jo 2000-luvun alussa, ja projekti on Olkiluodon kaikkien aikojen suurin yksittäinen laitosmuutoshanke. TVO hankkii varavoimadieselit suomalaiselta Wärtsilä Finland Oy:ltä. Sopimus varavoimadieselgeneraattoreiden ja niiden apujärjestelmien toimittamisesta Olkiluodon ydinvoimalaitokseen allekirjoitettiin toukokuussa 2013. Uusintaprojektin toteutus alkoi vuonna 2016 ja sen on arvioitu kestävän vuoteen 2020.

Pääkiertopumppujen uusinta on yksi TVO:n historian merkittävimmistä modernisointitöistä. Pääkiertopumppujen vaihdolla parannetaan entisestään laitoksen käytöstä käyttöhäiriötilanteissa sekä varmistetaan osaltaan laitosyksiköiden luotettava ja turvallinen toiminta jatkossakin. TVO solmi vuonna 2015 sopimuksen Westinghouse Electric Swedenin (WSE) kanssa Olkiluoto 1:n ja 2:n pääkiertopumppujen uusinnasta. Hanke sisältää 12 pääkiertopumppua ja sen arvo on yli 40 miljoonaa euroa.