× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Ympäristö ja ilmastoystävällisyys  /  Ympäristövaikutukset  /  Ilmastoystävällistä sähköä

ILMASTOYSTÄVÄLLISTÄ SÄHKÖÄ

Ydinvoimalla on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, koska se on hiilidioksidivapaa sähköntuotantomuoto.

Ydinsähkö on koko elinkaarensa aikana yhtä ympäristöystävällinen sähköntuotantomuoto kasvihuonekaasupäästöjen suhteen kuin tuuli-, vesi- tai aurinkovoima. Myöskään bioenergian käyttö ei lisää ilmakehän hiilidioksidimäärää. Ilman ydinvoiman käyttöä Suomen hiilidioksidipäästöt olisivat nyt vuosittain noin 20 miljoonaa tonnia suuremmat.

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on yksi ihmiskunnan merkittävimmistä haasteista. Energian tuotannosta ja kulutuksesta aiheutuu noin 80 prosenttia Suomen kasvihuonekaasupäästöistä. Sähkön tuotannon hiilidioksidipäästöt ovat viime vuosina olleet 5-10 miljoonaa tonnia. Energiaan liittyvien päästöjen hillinnässä keskeiset keinot ovat energiatehokkuuden lisääminen ja panostaminen vähäpäästöisiin ja päästöttömiin energiamuotoihin kuten uusiutuviin energialähteisiin ja ydinvoimaan.

TVO on mukana energiatehokkuussopimuksessa ja noudattaa siihen sisältyvää energiantuotannon toimenpideohjelmaa, jonka tavoitteena on toteuttaa energiankäytön tehostamistoimia, parantaa primäärienergiankäytön tehokkuutta ja energiantuotannon kokonaishyötysuhdetta.

Ydinvoima etulinjassa ilmastonmuutoksen torjunnassa

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on World Energy Outlook 2017 -katsauksessaan, että fossiilisten polttoaineiden osuus maailman energiankulutuksesta on edelleen korkea, 81 prosenttia. Tulevaisuudessa vähähiilisen energian, kuten uusiutuvan energian ja ydinvoiman rooli ilmastonmuutoksessa on kuitenkin ratkaiseva. Ydinvoiman osuuden tulisi kaksinkertaistua. Sähkön kulutuksen kasvu maailmassa on IEA:n mukaan nopeaa, yli 60 prosenttia, vuoteen 2040 mennessä.

sahkontuontannon_co2_FI.png