Olkiluodon vuosihuolloissa paljon erityisjärjestelyjä koronatartuntojen ehkäisemiseksi

30.4.2020

Olkiluodon ydinvoimalaitosten vuosihuolloilla varmistetaan laitosyksiköiden ydinturvallisuus ja käytettävyys Suomen sähkönsaannin varmistamiseksi seuraavalla käyttöjaksolla.

Toukokuun 10. päivä alkavat Olkiluodon ydinvoimalaitoksen vuosihuollot toteutetaan poikkeuksellisin järjestelyin koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi voimalaitosalueella ja Olkiluodon lähialueilla. OL2:lla vuosihuolto tehdään polttoaineenvaihtoseisokkina 10.–18. toukokuuta ja OL1:lla huoltoseisokkina 24. toukokuuta ja 7. kesäkuuta välisenä aikana. OL1:n huoltoseisokkia on lyhennetty alkuperäisestä suunnitelmasta. Suuremmat muutostyöt, joilla ei ole turvallisuus- ja käytettävyysmerkitystä, on siirretty myöhemmäksi.

Olkiluodossa on tehty paljon töitä poikkeusjärjestelyiden eteen. Vuosihuoltojen toteuttaminen on analysoitu ja työssä käytettäviä työmenetelmiä arvioitu. Vuosihuoltoihin osallistuvien henkilöiden työ- ja ruokailuaikoja on porrastettu, suojavarusteiden käyttöä ja siivousta tehostettu sekä sovittu monista yksittäisistä työjärjestelyistä niin, että vuosihuollot voidaan tänäkin vuonna toteuttaa turvallisesti ja laadukkaasti.

Toimenpiteitä varten on tehty mittavaa yhteistyötä eri viranomaisten kanssa. Muun muassa Satakunnan sairaanhoitopiirin infektioyksikön kanssa on keskusteltu suojavarusteiden käyttöön liittyvistä näkökohdista. Lisäksi toimenpiteissä on otettu huomioon Suomen hallituksen yleiset linjaukset ja THL:n suositukset.

Polttoaineenvaihtoseisokkiin osallistuu TVO:n oman henkilöstön lisäksi noin 500 ja huoltoseisokkiin noin 700 ulkopuolista toimijaa. Valtaosa näistä toimijoista tulee Satakunnan alueelta ja lähiseuduilta. Ulkomailta vuosihuoltoihin saapuu noin sata erityisosaajaa.


Paljon eritystoimia

Ulkomailta saapuneet työntekijät ovat karanteenin omaisissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan ennen saapumistaan Olkiluotoon ja käytössä ovat testausmenettelyt. Ulkomailta saapuneet testataan mahdollisimman kattavasti heidän saapuessaan Suomeen ja lisäksi 14 vuorokauden päättyessä. Myös muuta henkilöstöä testataan matalalla kynnyksellä, mikäli oireita ilmaantuisi.

Olkiluotoon vuosihuoltoihin osallistuvien kehon lämpötilaa seurataan töihin saapuessa ja heidän työolosuhteensa varmistetaan niin, että tartunnat eivät pääsisi leviämään laitosyksiköillä. Esimerkiksi hengityssuojainten käyttöön on sovittu tarkat ohjeistukset.

Urakoitsijoiden majoitus on hoidettu pääosin Olkiluodon saarella sijaitsevassa majoituskylässä, jonne on järjestetty mahdollisuus ruokatoimituksiin. Vuosihuoltoon saapuvia on kehotettu välttämään ylimääräistä liikkumista lähikaupunkien ja kuntien keskustoissa sekä väkijoukoissa.

Työmatkakuljetuksia ei tämän vuoden vuosihuoltoihin järjestetä. Myös kimppakyytejä pyritään välttämään.

Vuosihuoltotyöt on hajautettu ympäri vuorokauden ja henkilöiden töiden aloitus on jaksotettu useisiin vaiheisiin. Ylipäänsä vuosihuoltoihin on siis tehty järjestelyitä, joilla pyritään pitämään henkilömäärät alhaisina eri tiloissa. Vapaa-ajan ohjelmaa ei järjestetä ja majoitustiloihin on hankittu tarvittavat palvelut.

Lisätietoja:

Laitospäällikkö Nina Paaso, p. 02 8381 2700