× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Yhteiskunnallinen vaikuttaja  /  Ydinvoiman hyväksyttävyys

YDINVOIMAN HYVÄKSYTTÄVYYS

TVO seuraa tarkoin ydinvoiman yleistä hyväksyttävyyttä vuosittain järjestettävien mielipidemittausten ja kyselytutkimusten avulla.

TVO:n sidosryhmille tärkeitä asioita selvitettiin Prior Konsultointi Oy:n syksyllä 2017 toteuttamalla kyselytutkimuksella, joka suunnattiin päättäjille, taustavaikuttajille, virkamiehille, asiantuntijoille, medialle, kansalaisjärjestöille, nuorille poliitikoille sekä TVO:n henkilöstölle ja omistajille. Tutkimuksen vastausprosentti oli 32. Lähes 75 prosenttia vastaajista kokee ydinvoiman tärkeänä keinona torjua ilmastonmuutosta. Yli puolet vastaajista näkee ydinvoiman pitkän aikavälin energiaratkaisuna, jota tullaan käyttämään vielä kauas tulevaisuuteen. Kaiken kaikkiaan luottamus ydinvoimaan on säilynyt hyvänä tai erinomaisena. Tuloksissa ei ollut merkittäviä muutoksia edelliseen tutkimukseen verrattuna. Vastaajat olivat huolissaan ydinvoiman taloudellisesta kannattavuudesta sekä Olkiluoto 3 -laitosyksikön rakentamisesta ja valmistumisaikataulusta. Lisäksi huolenaiheena oli käytetyn polttoaineen loppusijoituksen pitkäaikaisturvallisuus.

Energiateollisuuden loppuvuonna 2017 tehdyn kyselyn perusteella 87 prosenttia suomalaisista on huolissaan ilmastonmuutoksesta ja on sitä mieltä, että torjuntaan koko maailman tulisi ryhtyä välittömästi ja kaikin mahdollisin keinoin. 45 prosenttia piti ydinvoimaa on ympäristöystävällisenä tapana tuottaa sähköä. Sähkönkulutuksen kasvuun uskoo suurin osa suomalaisista. Osuus on noussut selvästi vuodesta 2014 lähtien. Edelliseen tutkimukseen verrattuna, ydinvoimaa pidetään aiempaa kannatettavampana.

Tutkimuksen toteutti marraskuussa 2017 IRO Research Oy Energiateollisuus ry:n toimeksiannosta. Tutkimus toteutettiin pelkästään IRO Researchin internetpaneelissa, josta otos 1 000 vastannutta henkilöä painotettiin sukupuolen, iän ja asuinpaikan mukaan väestöä edustavaksi. Tutkimuksen virhemarginaali on + 3,2 prosenttiyksikköä. TVO on Energiateollisuus ry:n jäsen. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Energiateollisuuden nettisivuilla.