× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Suomen suurin ilmastoteko  /  Osaamisen vienti jyllää vahvana ydinalalla

Osaamisen vienti jyllää vahvana ydinalallaPosiva Solutions tekee kansainvälistä liiketoimintaa ja kartuttaa omaa osaamista

Posiva Solutions Oy / Mika Pohjonen, tj

Posiva Solutions Oy on oivallinen esimerkki suomalaisen asiantuntijuuden viennistä. Posiva Solutionsin tärkeimpänä palveluna on loppusijoitukseen liittyvä monipuolinen konsultointi, ja osaamista myydään niin kotimaahan kuin ulkomaillekin.

- 2016 aloittaneella Posiva Solutionsilla työskenteli viime vuonna kaiken kaikkiaan 110 ihmistä. Osa heistä teki työtä puoli päivää, osa puolestaan koko vuoden. Posiva Solutionsin toimintamalli on tyylipuhdas esimerkki verkostomaisesta toiminnasta”, yrityksen toimitusjohtaja Mika Pohjonen sanoo.
Pohjonen kertoo asiantuntijoille karttuneen Suomessa sellaista kokemusta ja osaamista, joka on kansainvälisesti hyvin kysyttyä.

- Geologiasta riippumatta loppusijoitusta koskevat haasteet ovat melko samoja kaikkialla. Posivan tietämys ja osaaminen tähän liittyvästä optimoinnista on haluttua maailmalla, kiinnostus on laajaa. Vaikka tietämystä voi tiettyyn pisteeseen asti hankkia itse, niin kokemusta ei voi ostaa, ja sitä Posivalta löytyy. Posivan tarjoaman kokemuksen myötä asiakkaat säästävät merkittävästi aikaa ja rahaa.”

Emoyhtiö Posiva on oman hankkeensa lisäksi tehnyt vuosikymmeniä laajaa kansainvälistä yhteistyötä eri maiden loppusijoitusorganisaatioiden kanssa. Tärkein niistä on Ruotsin loppusijoitusyhtiö SKB (Svensk Kärnbränslehantering Ab). Tämä on sekä leventänyt Posivan asiantuntemusta että luonut sille hyvät suhteet ja tunnettuuden. Tältä pohjalta Posiva Solutionsin on ollut hyvä ponnistaa, ja asiakkaita onkin jo kotimaan lisäksi Kiinassa, Britanniassa, Ranskassa, Tshekissä, Sveitsissä, Japanissa, Ruotsissa, Kanadassa, Tanskassa, Ukrainassa ja Taiwanissa.

Pohjosen mukaan Posiva Solutionsin missio on yhtäältä tehdä kannattavaa liiketoimintaa, toisaalta säilyttää ja kehittää posivalaisten asiantuntemusta.

- Kansainvälisissä projekteissa mukana ollessa omaakin työtä hyödyttävää kokemusta ja näkemystä kertyy väistämättä, Pohjonen kiteyttää.


Fortum Nuclear Services myy osa-alueiden erikoisosaamista

Fortum / Petra Lundström, johtaja (Nuclear Services)

Fortumin Petra Lundström näkee tulevaisuuden valoisana suomalaisen ydinvoima-alan asiantuntijuuden viennissä.

- Kun ajattelee palvelumyyntiä, pitää olla jotakin erityistä osaamista, jota tarjota asiakkaille. Tässä tarvitaan niche-osaamista eli pienen osa-alueen erikoisosaamista. Ja sitä meillä ydinvoimasta on. Suomessa on todella hyvää näyttöä ydinvoiman turvallisesta käytöstä, lisäksi esimerkiksi Posiva on maailmanlaajuisestikin katsottuna edelläkävijän roolissa. Meillä on superhyvää osaamista, Lundström kehuu.

Fortum Nuclear Services tarjoaa ydinvoima-alan asiantuntijapalveluita ja tiettyjä tuotteita asiakkailleen. Toiminnassa korostuvat kotimarkkinat ja pohjoismaat, mutta niiden lisäksi Fortum myy palveluita ja tuotteita myös laajemmilla markkinoilla.

- Kansainvälisellä tasolla korostuu New Build -osaamisemme. Simulaatio-ohjelmisto Apros® on it-tuote, ja sen lisäksi on radioaktiivisen veden puhdistamiseen tarkoitettu Nures-tuoteperhe. Näitä myymme globaalisti, Euroopassa ja Aasiassa laajalla skaalalla”.
Kaiken kaikkiaan Lundström näkee ydinvoima-alan vetovoimaisena.

- Näen ydinvoimalla Suomessa hyvän tulevaisuuden. Yliopistoissa koulutusohjelmat vetävät hyvin, ja hyvien osaajien rekrytointi yhtiöön on ihan mahdollista”, Lundström pohtii.


Enersense yhdistää henkilöstövuokrauksen ja insinööritoimiston

Enersense / Jussi Holopainen, tj

Enersense on vaativiin teollisuuden projekteihin erikoistunut yritys, jossa yhdistyy perinteinen henkilöstövuokraus, insinööritoimisto, alihankintayritys ja digitaaliset ratkaisut. Kysyimme yrityksen toimitusjohtaja Jussi Holopaiselta Enersensen viimeisimmät kuulumiset. Holopainen kertoo, että Enersensellä menee tällä hetkellä oikein hyvin.

- Enersense listautui Helsingin pörssiin First North -markkinapaikalle viime vuoden huhtikuussa, ja yrityksen henkilöstömäärä kasvaa tasaista tahtia vuosittain. Ranskassa ydinvoimaprojekti on lähtenyt hyvin liikkeelle. Voi sanoa, että se on suoraa jatkumoa OL3:lle.

Olkiluoto 3:lla on ollut yrityksen kehityksessä merkittävä rooli sekä liikevaihdon kannalta - vuonna 2017 liikevaihdosta lähes 2/3 tuli OL3 -hankkeesta - että työntekijöiden asiantuntijuuden kerryttämisen kannalta.

- Ranskassa työskentelevät enersenseläiset ovat samaa porukkaa, jotka työskentelivät OL3:n parissa. Siitä projektista on kertynyt kovasti osaamista. Ranskassa työt alkoivat 35 hengellä, ja alkuvuoden 2019 aikana se nousee jo lähelle 150 henkilöä.”, Holopainen kertoo.


VTT tarjoaa puolueettomalla asiantuntemukselle pohjautuvaa teknistä tukea

VTT / Matti Paljakka, myyntipäällikkö

VTT:n Matti Paljakka näkee, että OL3-hanke on ollut hyvin merkittävä alan asiantuntijuuden kerryttämisessä Suomeen.

- OL3 on tuonut paljon kokemusta alalle. Uudet, juuri alalle tulleet ihmiset oppivat projektissa työskennellessään yhdessä konkareiden kanssa paljon tekniikasta ja siitä, mitä ydinvoimalaitoksen rakentaminen on käytännössä.

Paljakka näkee suomalaisen ydinvoiman melkoisena menestystarinana.

- Suomen maine on erittäin hyvä, turvallisuus osataan ja se otetaan vakavasti. Uudet hankkeet ovat herättäneet kiinnostusta. Suomalaista osaamista kannattaa pitää esillä, sillä maailmalla sitä katsotaan hyvällä, kun kertoo tulevansa Suomesta.

Mitä tulee suomalaisen asiantuntijuuden vientiin VTT:n näkökulmasta, Paljakka kertoo VTT:n tarjoavan asiakkailleen puolueettomalle asiantuntemukselle pohjautuvaa teknistä tukea. VTT on tutkimuksen, kehityksen ja innovaatiotoiminnan kumppani yhtenä painoalueena laitosten eliniän hallinta. VTT tuntee ilmiöiden taustat ja kokeelliset ja laskennalliset menetelmät.

Paljakan mukaan ydinvoima-alan vienti on Suomen osalta ennen kaikkea asiantuntijuuden vientiä.

- Suomi toimii kansainvälisesti asiantuntijamarkkinoilla. Joitakin tuotteitten ja teknologioiden viejiäkin on, mutta Suomessa ei koskaan ole toiminut esimerkiksi reaktoriteknologian tai kokonaisten laitosten toimittajaa. Asiantuntijamarkkinoilla on tärkeää tuntea asiakkaan ja viranomaisten näkökulmat. Suomi on sopivan kokoinen maa, se riittää ylläpitämään tiettyä kompetenssipohjaa, yhteistyö toimii ja ihmiset tuntevat toisensa. Suomella on monta hyvää puolta.


Platom myy toimimista viranomaisaineistojen kanssa

Platom Oy / Joel Maunula, tiiminvetäjä ja asiantuntija, elinkaaripalvelut

Platom on suomalainen perheyritys. Se tuottaa muun muassa ydinvoimalaitoksien prosessimallinnusta ja analyyseja, elinkaaripalveluita, suunnittelua ja laitetoimituksia sekä luvitusta ja kelpoistusta ydinvoima-alan toimijoille sekä Suomessa että ulkomailla. Yrityksessä työskentelee nyt 45 ihmistä. Määrä on kasvanut koko ajan. Joel Maunula kertoo, että Platomilla on myös yhteistä kosketuspintaa OL3:n kanssa.

- Ydinvoima-alan asiantuntijuutta meillä on jo 20 vuoden ajalta. Muutama asiantuntijoistamme on työskennellyt myös OL3:n parissa. Osaamisemme on monipuolistunut: uusina toiminta-alueina meillä on säteilyturvallisuus ja riippumattomat turvallisuusarvioinnit. Suurimmat liiketoiminta-alueet ovat luvituksen tuki ja muutostyöt. Platom toimii pääasiassa ydinvoima-alalla, mutta myös muut vaatimuskeskeiset teollisuuden alat, kuten esimerkiksi kaivos- ja telakkateollisuus ovat osa kenttäämme.

Muiden maiden viranomaisiin verrattuna vahvana tunnetun STUKin kanssa toimiminen on kerryttänyt Platomille sellaista asiantuntijuutta ja osaamista, jolle on kysyntää kansainvälisillä markkinoilla.

- Viranomaisaineistojen kanssa toimiminen Suomessa on varmasti suurimpia yksittäisiä vientivalttejamme. STUK on vahva viranomainen, jota pidetään ulkomailla esikuvana. Meillä on osaamista YVL-ohjeiden tulkinnasta ja siitä, miten tehdään hyvää dokumentaatiota ja luvitusaineistoa, sellaista mitä viranomainen haluaa luvanhakijalta. Tämä ei toki ole vain Platomille rajoittuvaa osaamista, vaan sitä löytyy kaikilta luvanhaltijoilta, Maunula sanoo.

Maunula kertoo Platomin suuntaavan kansainvälisille markkinoille laajalla skaalalla.

- Potentiaalia on nousevilla markkinoilla, Lähi-Idässä ja Aasiassa. Euroopassakin on esimerkiksi Puola, joka on siirtymässä kivihiilestä ydinvoimaan. Pääasiassa työtä tehdään ulkomaille Suomesta käsin.
Luvanhaltijoiden lisäksi Platom tuottaa palveluita myös eri maissa toimiville paikallisille viranomaisille.

- Toki me voimme auttaa myös paikallisia viranomaisia. Esimerkiksi Ruotsissa STUKia arvostetaan. SSM:llä (Ruotsin viranomaisella) ei välttämättä ole riittävästi henkilökuntaa luvanhaltijoiden dokumenttien tarkastamiseen, varsinkaan nyt, jos alkaa tulemaan paljon käytöstäpoistoon ja purkuun liittyvää aineistoa tarkastettavaksi.


STUK International kehittää maailmalle toimivaa ja osaavaa viranomaista

STUK International  Oy/ Pekka Ottavainen, tj

STUK International on Suomen valtion kokonaan omistama yhtiö, joka on ollut noin kaksi vuotta toiminnassa. STUK International myy säteilyn käytön turvallisuuteen ja ydinturvallisuuteen liittyvää viranomaisosaamista ulkomaille, eri maiden valtiollisille toimijoille. Yhtiön toimitusjohtaja Pekka Ottavainen kertoo, että kansainvälisistä asiakkuuksista merkittävin on Saudi-Arabiassa.

- Saudi-Arabian on tarkoitus rakentaa ydinvoimaa ja se haluaa tätä varten toimivan ja osaavan viranomaisen. Viranomaisen kehittämistä varten STUK International tarjoaa osaamista ja koulutusta. STUK International on konseptiltaan hyvin selkeä, määräysten tekeminen on selkeää.
Ottavaisen mukaan kansainvälistä kysyntää olisi enemmänkin kuin mihin henkilöstöresurssit taipuvat.

- Asiakkailtamme vaaditaan pitkäjänteisyyttä, koska henkilöstöresurssimme ovat kiinni STUKista. Kysyntää olisi enemmänkin kuin mitä voidaan tarjota. STUK International ei lähtökohtaisesti palkkaa lisää väkeä, koska asiantuntemusta viranomaistoiminnasta löytyy pitkälti vain STUKista. Toki vähäisessä määrin tätä osaamista löytyy muualtakin. Tämä hankaloittaa kasvua.

Ottavaisen mukaan suomalaisena valtio-omisteisena yhtiönä STUK International ei edistä ydinvoimaa, minkä vuoksi yhtiö keskittyy vain säteilyn käytön turvallisuuteen - ja ydinturvallisuuteen. Suomalaisen osaamisen vientiä helpottaa se, että suomalainen yhtiö mielletään herkästi puolueettomaksi asiantuntijaksi:

- Koska Suomessa ei ole ydinvoimalaitoksia valmistavaa teollisuutta kuten esimerkiksi Ranskassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa, suomalainen toimija saa helpommin riippumattoman asiantuntijan roolin.
Ottavainen näkee, että Suomella on ydinvoima-alalla erinomainen maine.

- Suomessa ydinturvallisuudelle on kovat vaatimukset ja turvallisuuskulttuuri on meillä hyvää. Suomen laitoksilla on pitkä käyttöikä, käyttökertoimet ovat maailman mittakaavassa korkealla tasolla ja laitosten kunnossapito on erinomaista. Lisäksi Suomessa luottamus viranomaistoimintaan on korkeaa. Kaiken kaikkiaan Suomella on alalla hyvä maakuva, maabrändi.


DEKRA toimittaa vientiin testaus- ja tarkastuspalveluja

DEKRA / Matti Andersson, tj

DEKRA on yksi suurimmista tarkastus- ja testausyhtiöistä maailmassa. Yritys on riippumaton tarkastus- ja testauslaitos. Konserni on perustettu vuonna 1927. Toiminnan juuret Suomessa ovat 1970-luvulta, kun Suomeen alettiin rakentaa ydinvoimaa. Silloin kotimaiset teollisuusyhtiöt perustivat Polartest Oy:n.  
Vuonna 2009 Polartest Oy myytiin saksalaiselle DEKRAlle.  

Yhtiö on suurin testaus- ja tarkastuspalveluiden toimittaja OL3-projektissa. Suomessa työntekijöitä on 220, koko konsernissa noin 45 000. Toimitusjohtaja Matti Anderssonin mukaan vuosikymmenien kokemus ydinvoima-alalta on tuonut mukanaan paljon perspektiiviä ja osaamista niin uudisrakentamisessa kuin käytön aikaisissa toimeksiannoissa.

- Yrityksen historiaan mahtuu monenlaista, on nähty ydinvoiman ylä- ja alamäkeä. Muun muassa Iranissa poliittinen riski konkretisoitui maan vallankumoustohinoissa, jolloin Busher -ydinvoimaprojekti keskeytyi, Andersson muistelee.

Andersson näkee Englannin ja Lähi-Idän eräinä potentiaalisimpina alueina suomalaisen ydinvoimaosaamisen viennille.

- Englannissa on OL3:n sisarlaitokset. Se on hyvä vientikohde, sillä Suomessa tunnetaan rakennusprojektien sudenkuopat. Lähi-Itä on myös hyvä vientikohde. Pitkäjänteisyys on ydinvoimassa tärkeää, me suomalaiset tunnemme standardit, määräykset ja viranomaisvaatimukset.
Suomalaista osaamista on viety ulkomaille myös DEKRAn puitteissa.

- Vientikokemusta yhtiöllä on itselläänkin, mutta nykyään hyödynnetään konsernin jakeluteitä. Niissä suomalaisen asiantuntijuuden vienti tapahtuu kapasiteetin vaihtona talon sisällä. Vastaavasti ulkomaalaista asiantuntemusta ja resursseja tulee Suomeen vahvistamaan paikallista toimintaa. Muun muassa OL3:ssa on työskennellyt DEKRAlaisia useasta eri maasta.
Anderssonin mielestä suomalaisen ydinvoima-alan asiantuntijuuden vientiin ja alan kolutukseen pitäisi panostaa Suomessa nykyistä enemmän.

- Aivovienti Suomesta on tärkeää, ja sitä tarvitaan lisää. Etenkin kun laitevalmistusta ei enää Suomessa ole. Tähän liittyen peräänkuulutan myös alan koulutuspaikkojen lisäämistä ja koulutuksen kehittämistä.Teksti: Annika Rinne, Pasi Tuohimaa
Video: Tapani Karjanlahti

Graafi_90prosenttia.png
Graafi_paastot.png