joustavuus ja verkostoituminen valttia

Jaana Isotalo (39)
Jaana_isotalo.jpgNykyinen tehtävä: TVO-konsernin henkilöstöpäällikkö ja HR-osaamiskeskuksen päällikkö
Koulutus: KM

Joku on joskus todennut, että elämässä on paljon ovia, joiden takaa ei koskaan tiedä mihin elämä niiden avaamisen jälkeen johtaa. Tämä on pitänyt paikkansa minun kohdallani. Omalla kohdallani urani ei ole edennyt sen perinteisimmän kaavan mukaan. Tästä esimerkkinä vaikkapa opiskelut. Olen opiskellut ensin Järvenpäässä nuorisotyönohjaajaksi ja valmistuttuani teinkin nuorisotyönohjaajan töitä parisen vuotta. Jo opiskeluaikana työskentelin monenlaisissa paikoissa, mm. avustajana Uudenmaan erityishuoltopiirissä, Oulussa kasvatusasiainkeskuksessa ja Orimattilassa nuorisotyönohjaajana. Työ oli monipuolista ja vaihtelevaa ja voin sanoa nauttineeni siitä. Kuitenkin samaan aikaan pohdin, että onko tämä työ, jota haluaisin tehdä vielä vuosikymmenien jälkeen? Olin opiskeluideni aikana saanut mahdollisuuden tehdä myös kansainvälisen harjoittelujakson ja se herätti minussa kipinän kansainvälisiin tehtäviin. Pohdintani johti siihen, että aloitin avoimen yliopiston opinnot Helsingin Yliopistossa ja vuoden sisällä hain Turun Yliopistoon Rauman OKL:n yksikköön opettajankoulutukseen.

Opettajaopintojen alkuvaiheessa huomasin, että yliopistoissahan on tarjolla vaikka ja mitä kiinnostavaa! Niinpä päätin nopeuttaa opintojani mahdollisimman paljon ja lopulta maisterin tutkinto olikin kädessäni noin 3,5 vuoden kuluttua. Opintojen ohessa työskentelin mm. Radio Ramonassa avustajana, nuorisotyönohjaajana Noormarkussa ja harjoittelijana RTK:lla ja TVO:lla. Kesäharjoittelu Olkiluodossa avasi kiinnostuksen energiantuotantoon ja suuren yhtiön toimintaan. Silloisen esimieheni kannustuksella rohkaisin mieleni ja tiedustelin mahdollisuutta tehdä pro gradu-työni TVO:lle. Tuo saikin positiivisen vastakaiun ja sain mahdollisuuden tehdä lopputyöni TVO:lle.

Lopputyövaiheen voi sanoa olleen merkittävä suunnannäyttäjä tulevaisuuden kannalta ja muutoinkin merkittävä vaihe elämässäni. Lopputyön ollessa viimeistelyvaiheessa esimieheni tiedusteli minulta kiinnostuksesta jatkaa koulutuskoordinaattorina TVO:lle. Ja kyllä, kiinnostusta todella löytyi! Lopputyön tekemisestä tulee tänä vuonna kuluneeksi 16 vuotta ja noihin vuosiin on mahtunut monenlaista. CV:stäni löytyy kirjauksena useita tehtäviä TVO-konsernin tehtävissä sekä parin vuoden jakso Kansainvälisen Ydinenergiajärjestön (IAEA) tehtävissä Wienissä Itävallassa. Opiskelu on myös ollut asia, joka on vienyt mukanaan ja jatkunut koko ajan valmistumiseni jälkeen. Olen hyödyntänyt ja hyödynnän edelleen avoimen yliopiston tarjontaa ja muuta avointa koulutustarjontaa. Nykyisin toimin TVO-konsernin henkilöstöpäällikkönä ja HR-osaamiskeskuksen päällikkönä. Tässä tehtävässä olen näköalapaikalla suuren työnantajan muutoksen tuulissa.

Kaikki työuraan liittyvä oppi ja osaaminen ei mielestäni kerry pelkästään työpaikalla, vaan aktiivisella verkostoitumisella. Olen itse ollut nuorkauppakamarin jäsen vuodesta 2007 ja tämä kymmenen vuoden historia kamarissa on antanut minulle oppimismahdollisuuksia tehtävissä, joita en työelämän kautta välttämättä kohtaisi. Olen saanut oppia mm. erilaisten projektien projektipäällikkönä sekä Rauman nuorkauppakamari Ry:n luottamustoimissa hallitusjäsenyyksien kautta. Vuoteen 2017 lähden Rauman nuorkauppakamarin puheenjohtajan roolissa.

Vuosien kertyessä työuran matkamittariin työn sisältö merkitsee minulle aina vaan enemmän. Kulunut sanonta ”tee työtä, jolla on merkitystä” pitää kyllä paikkansa. Minulle se tarkoittaa työn monipuolisuutta, uuden oppimisen mahdollisuutta ja innostavaa työyhteisöä, kuitenkaan arjen perusrutiineja unohtamatta. Työyhteisö on jotain, mistä jokaisella sen jäsenellä on vastuu. Parhaimmillaan jokainen sen jäsen tuo oman osaamisensa muun tiimin käyttöön aktiivisesti ja auttaa koko tiimiä pääsemään tavoitteellisesti tuloksiin. Uskon, että tulevaisuudessa onnistujiksi työelämässä tulevat ne, jotka osaavat toimia joustavasti sekä verkostoja hyödyntäen muuttuvien työyhteisöjen tuottavina jäseninä.