Luulo ei ole tiedon väärti

24.3.2014

​ Ydinvoima puhuttaa monia. Ollaan puolesta ja vastaan, äänekkäästi tai ääneti. Toisinaan vaaka pysyy vakaana, mielipidettä asiasta ei varsinaisesti ole. Sen sijaan ilmassa saattaa olla paljon avoimia kysymyksiä.

Olkiluodossa vierailuisännät saavat vastattavakseen mitä erinäisimpiä kysymyksiä ydinvoimalaitosten toiminnasta, turvallisuudesta ja ympäristövaikutuksista. Vastaukset saattavatTVO_vierailukeskuskuva_2_400px.jpg yllättää. Sanonta ”tieto lisää tuskaa” kääntyy monesti nurinpäin. Luulo ei ainakaan ydinvoimamaailmassa ole tiedon väärti.

Miten sähkö syntyy? Valmistuuko tuo ”iisakinkirkko” (lue Olkiluoto 3 -laitosyksikkö) koskaan? Voi
ko laitos posahtaa? Miksi puissa ei ole lehtiä? Onko kaikki vihreä alueella tekokasvillisuutta? Eikö maalämpöpumpuilla saada hukkalämpöä merestä hyödynnettyä? Onko alueella havaittu nelisilmäisiä kaloja? Miten naiset uskaltavat työskennellä laitoksella lapsettomuudenkin uhalla? Voiko täällä käydä vessassa (ONKALOssa 400 metriä maan alla)?

– Vastaamiseen ei silti koskaan kyllästy. Ei meille esitetä tyhmiä kysymyksiä, suhtaudumme niihin aina vakavuudella. Huolenaiheet ovat todellisia ja pyrimme vastaamaan niihin parhaalla mahdollisella tavalla, vierailupäällikkö Hannu Huovila toteaa.

Hänen mukaansa monet vaikuttuvat vierailunsa aikana jo siitä, että pääsevät itse näkemään ja kokemaan läheltä sellaista, jonka kuvitteli olevan äärimmäisen salaista ja vaarallista. – Ehkä se mystisyys aiheen ympäriltä hiukan kaikkoaa.

Olkiluoto 3-laitosyksiköstä on tulossa maailman turvallisin laitos, jonka rakentaminen vie aikaa. Modernisoinnit ovat tehneet nykyisistä laitosyksiköistä entistä turvallisempia. Puissakin on lehdet koko kasvukauden ajan, syksyllä ne putoavat väistämättä. Eikä nelisilmäisiä kalojakaan ole havaittu. Hukkalämpöä on hyödynnetty muun muassa viinirypäleiden kasvatuksessa ja alueen rakennusten lämmityksessä. Säteilyannosmittarit kertovat omaa rehellistä kieltään.

– On tärkeää, että yleinen ymmärrys asiasta kasvaa. Jokainen saa sitten vierailun jälkeen muodostaa oman mielipiteensä asioista, Huovila pohtii.

Ydinvoimaan liittyviä kysymyksiä ja vastauksia löytyy myös Usein kysytyt kysymykset -palstalta.