Olympic Dam -uraanikaivos Australiassa

3.2.2014

​ TVO arvioi uraanikaivoksia ja ydinpolttoaineen valmistusketjua aktiivisesti, ja teki loppuvuodesta 2013 toimintajärjestelmässään kuvatun toimittaja-arviointikäytännön mukaisen auditoinnin BHP Billitonin Olympic Dam -kaivokselle Australiaan. TVO:n tiimi auditoi kaivoksen vastuullisuutta ja toimintaa useita päiviä.

BHP Billiton on australialainen kaivosyhtiö, jolla on toimintaa ympäri maailman. BHP on markkina-arvoltaan ja liikevoitoltaan yksi maailman suurimmista kaivosyhtiöistä. BHP:n omistama Olympic Dam sijaitsee Etelä-Australiassa keskellä erämaata, jossa louhitaan kuparia päätuotteena ja uraania sivutuotteena. Kaivos tarjoaa työtä lähes 4 000 henkilölle, joista noin 17 % on naisia. Henkilöstön keski-ikä on neljäkymmentä vuotta.

One_of_the_ore_mills_pieni.jpg

Kaivoksen perustamisen aikoihin vuonna 1988 kaivoksen työntekijöiden ja heidän perheidensä asuinpaikaksi rakennettiin Roxby Downs -kaupunki, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaivoksesta. Roxby Downsissa on noin 4 500 asukasta.

Roxby_Downs_pieni.jpg

Olympic Damissä kuten muuallakin yhtiössä ja sen alihankkijoiden keskuudessa noudatetaan BHP Billitonin toimintaohjetta (Business Code of Conduct), joka määrittelee yhteisesti sovitut periaatteet ja linjaukset vastuullisesta liiketoiminnasta. Vastuullisuus on yksi yhtiön arvoista, ja arvot näkyvät kaivoksen jokapäiväisessä toiminnassa. Työturvallisuuden ja työterveyden tinkimättömänä tavoitteena on nolla tapaturmaa (Zero harm).

Kaivosyhtiö tukee paikallisyhteisöä monin tavoinArid_ja_BHP_edustajia_pieni2.jpg

Kaivos on panostanut paikallisyhteisön kehittämiseen. Olympic Dam -kaivoksella on toteutettu alkuperäiskansojen osallistumiseen tähtäävää ohjelmaa vuodesta 2008 lähtien, ja sen tavoitteita ovat muun muassa koulutus ja työllistyminen. Ohjelmalla on ollut hyviä vaikutuksia, sillä aboriginaaleja työskentelee kaivoksella ja sen alihankkijoiden keskuudessa tätä nykyä noin 100 henkilöä.

Kaikille Roxby Downsiin muuttaville työntekijöille ja heidän perheilleen järjestetään Tervetuloa-ohjelma. Yhteistyötä tehdään myös erilaisissa kerhoissa ja paikalliskouluissa, joissa on yhteensä noin 800 oppilasta. BHP Billitonilla on myös vapaaehtoisohjelma, jossa työntekijän tekemä tukityö, esimerkiksi vapaaehtoistyö jonkin yhtiön hyväksymän kohteen parissa, tuplataan siten, että yhtiö avustaa yhtä suurella avustuksella samaa kohdetta.

Olympic Dam -kaivoksen merkittävin yhteistyökumppani on 123 km²:n kokoinen luonnonsuojelualue Arid Recovery, joka näyttää hienoa esimerkkiä erämaan luonnonsuojelun kaikkia osapuolia hyödyttävästä yhteistyöstä.

– Olemme tehneet yli viidentoista vuoden ajan töitä erämaan ekosysteemin palauttamiseksi. Australian erämaiden kasvillisuus ja eläimistö ovat muuttuneet eurooppalaisten asetuttua maahan. Esimerkiksi Roxby Downsin nisäkäslajeista noin 60 %:n esiintyvyys on pienentynyt alueellisesti tai kadonnut kokonaan. Tästä syystä Arid Recoveryn ympärille on pystytetty vapaaehtoisvoimin parin metrin korkuinen verkkoaita estämään vieraslajien, kuten kissojen ja kanien pääsy alueelle. Vuosien työn tuloksena alueella on enemmän kasvustoa ja viisi kertaa enemmän uhanalaisia piennisäkkäitä, esimerkiksi isopussikaniinia, kuin suojelualueen ulkopuolella, kertoo General Manager Kylie Piper Arid Recovery -ohjelmasta.

Lisätietoa Arid Recovery -ohjelmasta

Bird_monitoring_and_collecting_environmental_data_pieni.jpg