Varavoimalaiterakennus eteni harjakorkeuteen

16.9.2016

​ Rakentaminen Olkiluodossa jatkuu vilkkaana. Saarella oli taas aihetta juhlaan, kun käyvien laitosyksiköiden väliin nouseva varavoimalaiterakennus eteni harjakorkeuteen. Itse juhlat järjestettiin perjantaina 16. syyskuuta, jolloin sekä media että kutsuvieraat pääsivät tutustumaan rakennukseen.

edgharjannostajaiset_1web.jpg
Projektipäälliköt Ossi Heikkinen (vas.) ja Tommi Virtanen takanaan harjakorkeuteen noussut varavoimalaiterakennus.
- Rakennus on tehty kestämään maanjäristys. Siinä on todella paljon betonia, TVO:n puolelta projektista vastaava Tommi Virtanen sanoo.

- Harjakorkeuteen pääseminen on merkittävä virstanpylväs tässä TVO:lle erittäin isossa laitosmuutoshankkeessa, vaikka ei tässä rakennuksessa nyt mitään erityistä harjaa olekaan, Virtanen nauraa.

Kaikki kahdeksan OL1:n ja OL2:n varavoimadieselgeneraattoria uusitaan vuoteen 2022 mennessä. Työ on Olkiluodon käyvien laitosten kaikkien aikojen suurin laitosmuutoshanke, kokonaisarvoltaan yli sata miljoonaa euroa. Samalla hankitaan yhdeksäs dieselgeneraattori, jolle rakennettava kokonaan uusi rakennus on nyt harjakorkeudessa. Rakentamisesta vastaa Skanska Talonrakennus.

Varavoimalaiterakennus suojaa 9. varavoimadieselgeneraattorin laitteita. Rakennus on pinta-alaltaan reilu tuhat neliömetriä ja tilavuudeltaan 4 500 kuutiota. Rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 2015.

edgharjannostajaiset_2web.jpg
Janne Rantanen (vas.) Länsi-Suomesta, Tommi Virtanen TVO:lta, Kari Suni Satakunnan Kansasta ja Ossi Heikkinen TVO:lta sisällä rakennuksessa.
Uudella 9. varavoimadieselgeneraattorilla voidaan korvata mikä tahansa OL1:n tai OL2:n kahdeksasta varavoimadieselgeneraattorista. Yhdeksäs dieselgeneraattori mahdollistaa vaihtamisen myös laitoksen tehokäynnin aikana. Myöhemmin ylimääräistä varavoimadieselgeneraattoria voidaan käyttää hyödyksi dieselgeneraattoreiden huoltotöissä.

Rakennusurakan on määrä valmistua loppuvuoden aikana. Työmaan vahvuus on ollut 10-20 henkeä.

Varavoimajärjestelmä rakennuksineen on suunnitelman mukaan valmis huhtikuussa 2018. Järjestelmän kytkettävyys molempiin laitoksiin on tarkoitus testata vuoden 2018 vuosihuoltojen yhteydessä.

Kahdeksan muuta varavoimadieselgeneraattoria uusitaan siten, että kaikki uudet järjestelmät ovat käyttöönotettuina vuoteen 2022 mennessä. Myös olemassa oleville varavoimalaitteiden apurakennuksille tehdään projektin aikana tarvittavia laajennustöitä.