​Kesä Olkiluodossa toi harjoittelijoille oppia ja kokemusta

12.8.2016

​TVO-konsernissa työskenteli kuluneena kesänä noin 80 kesäharjoittelijaa, jotka perehtyivät Vastuullinen kesäduuni -kampanjan tavoitteiden mukaisesti omaan työhön sekä yrityksen tapoihin.

Omaa opiskelualaansa vastaavissa työtehtävissä toimineet kesäharjoittelijat raumalainen Noora Tallila sekä porilaiset Milla Jakonen ja Kalle Rahkola kertovat kesästään Olkiluodossa. TVO on järjestänyt alakouluikäisille tiedeleirejä jo 14 vuotta, ja on näinä vuosina tarjonnut luonnontieteiden ja opettajiksi opiskeleville nuorille alan kesätyö- ja harjoittelupaikan.

Noora-ja-Milla2.jpg


Yhteiskunta -yksikössä tiedeleiriohjaajina toimivat Turun yliopistossa luokanopettajaksi opiskeleva Noora Tallila ja Joensuun yliopistossa matemaattisten aineiden opettajaksi opiskeleva Milla Jakonen. He innostivat Olkiluodon tiedeleireillä, jotka järjestettiin viikon mittaisina päiväleireinä, yhteensä 80 lasta tieteen pariin tekemällä yhdessä sähkötöitä ja tutkimalla kemiallisia reaktioita. Leireillä tehtiin erilaisia töitä viitisentoista. - Sähköpäivänä virtapiirit, sähkö ja magnetismi tulivat tutuiksi styrox-sahan ja sähkömoottorin ja muiden mielenkiintoisten kokeiden myötä. Näiden lisäksi leiriläiset tutustuivat Olkiluodon palokunnan kalustoon ja ajeluttivat puuautoja, Noora Tallila ja Milla Jakonen kertovat.

Tiedeleirin ohjaajan työ on ollut molemmille ensimmäinen työ, jossa asioita hoidetaan alusta loppuun saakka itse. Työ on opettanut heille vastuullisuutta ja kokonaisuuksien hallintaa. - Tiedeleirin ohjaajan kesätyö on ollut hieno tilaisuus kehittyä kasvattajana ja ohjaajana. Opettajiksi opiskelevilla on harvoin mahdollisuutta tehdä kesäisin oman alan töitä, sillä koulut ovat suljettuina. Työtehtävät ja lasten ohjaaminen tiedeleirillä ovat vastanneet hyvin koulumaailmaa ja olemme molemmat saaneet siitä hyvää kokemusta jo kahden kesän ajalta, Tallila ja Jakonen kertovat.

Nuorten naisten työtehtäviin kuului kesän aikana leirien etukäteisjärjestämisen ja ohjaamisen lisäksi myös vierailutoimintaa. - Työskentely TVO:lla on ollut monipuolista ja mielekästä. On ollut mielenkiintoista työskennellä isossa organisaatiossa yhteistyössä eri tahojen kanssa, he sanovat.

Kalle_Rahkola.jpg

Geologiaa opiskeleva Kalle Rahkola työskenteli "kiven sisällä" ONKALOssa Posivan kesäharjoittelijana jo toista kesää. - Kartoituksen apumiehenä toiminen on vain yksi työtehtävistäni - valtaosa ajasta kuluu toimistolla tietokoneen edessä. Posivalla on ollut mahdollista hyödyntää monia erilaisia yliopistossa hankittuja taitoja: olen päässyt esimerkiksi tutkimaan Olkiluodon kivistä tehtyjä ohuthieitä mikroskoopilla, luomaan 3D-malleja mallinnusohjelmistoilla sekä käymään läpi julkaisujen viiteluetteloita, Rahkola kertoo.

Turun yliopiston geologian opetusohjelma linkittyy hyvin työtehtäviin. Rahkola päätyi Posivalle ensimmäisenä kesänä nykyisen esimiehensä pitämän yliopiston kurssin kautta, vaikka Olkiluoto oli hänelle tuttu paikka työskenneltyäni aiemmin OL3:n työmaalla. - Posivan harjoittelu on ensimmäinen työkokemukseni geologina. Vaikka opiskelupaikkaani päädyin aikanaan enemmän sattuman kuin pitkän harkinnan kautta, niin olen viihtynyt geologian parissa sekä yliopistossa että töissä. Ala edustaa itselleni sopivaa käytännön tekemisen ja teorian yhdistelmää. Geologia on myös monella tapaa tieteenalarajat ylittävä tieteenhaara, ja sekä töissä että koulussa pystyy hyödyntämään myös sivuaineissa opittuja tietoja ja taitoja, hän kertoo.

vuodotorjuntakalusto_070616ml.jpg

Oman työnsä lisäksi kesäharjoittelijat perehdytetään vuosittain Olkiluodon tapoihin. Ensimmäistä kertaa Olkiluodossa työskenteleville harjoittelijoille esitellään TVO:n ja Posivan toimintaa sekä henkilöstö-, työsuojelu-, tietoturvallisuus- ja ympäristöasioita.

Ympäristöasioiden perehdytys toteutettiin aurinkoisessa säässä kenttäolosuhteissa. Ari Nurmi Olkiluodon palokunnasta esitteli öljyjen ja muiden kemikaalien torjuntaan liittyviä välineitä ja niiden käyttötapoja, palokunnan vuodontorjuntakalustoa sekä merialueelle vahinkotilanteessa asennettavia öljyntorjuntapuomeja. Öljyn imeytystäkin varaston lattialta päästiin kokeilemaan.

Kesäharjoittelijat saivat myös tutustua jätteiden keräyspisteessä kaikkiin Olkiluodossa kerättäviin jätelajeihin, jonka jälkeen perehdyttiin jätteiden oikeaan lajitteluun ja jatkokäsittelyyn. Käytännön harjoituksessa lajiteltiin hyöty-, kaatopaikka- ja vaarallisia jätteitä niille tarkoitettuihin keräysastioihin.