TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua: Ranskan ydinvoiman rakennejärjestelyn onnistuminen on tärkeää

16.6.2016

​ Ranskassa valmistellaan rakennejärjestelyä, jonka tavoitteena on varmistaa maan ydinvoimateollisuuden kilpailukyky. Rakennejärjestely tulisi vaikuttamaan myös Olkiluoto 3 -projektiin, ja siksi TVO on ollut osallisena keskusteluissa, joiden tavoitteena on ollut sopia OL3-projektin loppuunsaattaminen mahdollisessa uudessa rakenteessa.

- TVO:n kannalta neuvottelujen tärkein tavoite on ollut varmistaa, että OL3-projektilla on jatkossakin sen loppuunsaattamiseen tarvittavat resurssit ja laitosyksikkö valmistuu aikataulun mukaisesti. Kun saamme riittävät takeet tästä, olemme edelleen valmiit siirtämään laitostoimitussopimuksen yhtiöön, joka on rakennejärjestelyn kannalta tarkoituksenmukaisin, TVO:n toimitusjohtaja Jarmo Tanhua kertoo.

Ranskan ydinvoimateollisuus ja siihen liittyvä korkeatasoinen osaaminen on tärkeää EU:n kilpailukyvyn ja koko energia-alan kannalta. Ydinvoima-ala kasvaa voimakkaasti tulevien vuosikymmenten aikana, kun energiantuotannon hiilidioksidipäästöjä vähennetään Pariisin ilmastosopimuksen mukaisesti.

- OL3 on ranskalaisen EPR-teknologian paras edustaja ja tärkeä referenssi, jota seurataan kaikkialla maailmassa. Ranskan ydinvoimateollisuus on tienhaarassa. OL3 -projektin loppuunsaattaminen on tiennäyttäjä sille, mihin suuntaan Ranskan ydinvoimateollisuutta kehitetään, Tanhua sanoo.

- Pelastusoperaation onnistuminen on tärkeää, ja olemme valmiit tukemaan sitä. Asiakkaana emme kuitenkaan voi ottaa kantaaksemme laitostoimittajan sopimuksenmukaisia velvoitteita tai riskejä. Ollakseen kilpailukykyinen Ranskan ydinvoimateollisuuden on varmistettava teknologinen ja teollinen kyvykkyytensä ja osoitettava sitoutumisensa sopimuksenmukaiseen projektin loppuunsaattamiseen. OL3-projekti on nähtävä mahdollisuutena, ei riskinä, toimitusjohtaja Tanhua jatkaa.

Olkiluoto 3 -projekti on edennyt viimeisiin vaiheisiinsa. Projektissa on viime aikoina saavutettu valmistumisen kannalta tärkeitä virstanpylväitä ja työtä tehdään hyvässä yhteistyössä laitostoimittajan kanssa. Tällä hetkellä etenemisen tiellä ei ole isoja teknisiä haasteita ja projektilla on mahdollisuudet edetä kohti aikataulunmukaista valmistumista vuonna 2018.