Kevät toi Olkiluotoon muuttolinnut ja lintuharrastajat

8.4.2016

​ Kevään ensimmäiset aurinkoiset ja lämpimät päivät ovat houkutelleet Olkiluotoon muuttolintujen lisäksi myös lintuharrastajia.

lintuharrastajat1_web.jpg
Ismo Lahtosen ja Hannu Lehtisen mielestä Olkiluodon jäähdytysvesikanavan suulla oleva lintutorni on mainio paikka muuttolintujen tarkkailuun.
Olkiluodon rannikkoalue Selkämeren syleilyssä on oivallinen paikka seurata kevään tuomien muuttolintujen paluuta. Olkiluodon linnusto on monipuolista ja runsasta, joten havaintoja voi tehdä läpi vuoden.


Turun lintutieteellisen yhdistyksen (TLY) Ismo Lahtonen sekä Hannu Lehtinen vierailivat Olkiluodon alueella torstaina 17. maaliskuuta, jolloin aurinkoinen, joskin hieman tuulinen sää oli oivallinen muuttolintujen seurantaan.

– Varsinaista muuttoa ei kovin paljon ollut nähtävissä johtuen tuulen suunnasta; muutama laulujoutsen- ja hanhiparvi matkasi pohjoisiin suuntiin. Samoin variksilla ja lokeilla oli havaittavissa selvää muuttoa, TLY:n perustajajäsen Ismo Lahtonen kertoo.

Olkiluodossa on useita tarkkailupaikkoja, joista etenkin lintutorni ja vierailukeskus tarjoavat suojaisat puitteet havainnoinnille. Miehet olivat tehneet paljon havaintoja jo ennen saapumistaan Olkiluodon alueelle ja etenkin Olkiluodontien pelloilla majailleet laulujoutsenet sekä hanhet olivat saaneet heidät pysähtymään hetkeksi ennen määränpäätään.

– Oli todella mukavaa päästä Olkiluodon ydinvoimala-alueelle seuraamaan keväistä linnustoa. Vesialueilla oli paljon vesilintuja, kuten telkkiä, isokoskeloita, kyhmyjoutsenia ja merimetsoja. Välillä kävi merikotkakin hätyyttelemässä niitä, Lahtonen sanoo.

Sekä Lahtonen että Lehtinen uskovat, että myöhemmin keväällä vesilintujen ja muuttavien lintujen määrät tulevat varmasti kasvamaan. Alkuviikosta tavattua pikku-uikkua ei valitettavasti tällä kertaa näkynyt, mutta muuten havaintoja tuli runsaasti.

- Varsinaista tarkkaa laskentaa päivän havainnoista ei suoritettu, mutta esimerkiksi vierailukeskukselta käsin havaitsimme yli kaksisataa tukkasotkaa, vaikka osa oli varmastikin näkymättömissä saaren takana. Myös harmaa- ja kalalokkeja oli paljon; esim. vierailukeskuksen edustalla 70 kalalokkia, Lahtonen kertoo.

Vuonna 1966 perustettu Turun lintutieteellinen yhdistys viettää parhaillaan 50-vuotis juhlavuottaan; paljon onnea! Kysyessäni miehiltä heidän mieleenpainuvimpia tai erikoisimpia havaintojaan, he pohtivat hetken.

– Pihamaina taitaa olla yksi erikoisimmista tai ehkä kuitenkin pikkutrappi, Lahtonen sanoo.

Teksti ja kuva: Jenni Poutanen