TVO on uusinut polttoainesopimuksensa AREVAn ja Westinghousen kanssa

17.11.2014

​Olkiluodon käyville laitosyksiköille tuodaan vuosina 2016–2019 ydinpolttoainetta sekä AREVAn että Westinghouse Electric Swedenin (WSE) toimittamana. OL1:n polttoainenippujen valmistuksesta vastaa AREVA, kun taas OL2:n polttoainenippujen toimitukset ovat WSE:n vastuulla.

Sopimukset on uusittu marraskuun alussa. Ydinturvallisuusosaston johtaja Marjo Mustosen mukaan nyt hankittujen polttoainenippujen suunnittelussa on entistä paremmin otettu huomioon tuotannolliset ja taloudelliset näkökohdat.

– Molemmat toimijat ovat olleet yhteistyökumppaneitamme vuosia ja heidän polttoaineensa täyttävät tiukat laatukriteerimme, Marjo Mustonen sanoo.

TVO hankkii polttoaineensa hajautettua hankintaketjua käyttäen, käy itse neuvottelut ja tekee hankintasopimukset toimittajien kanssa hankintaketjun jokaisessa vaiheessa. Jokaiselle hankintaketjun vaiheelle on useita toimittajia ja hankintoja kilpailutetaan säännöllisesti. TVO:lla on siten korkeatasoista osaamista polttoaineenhankinnan eri vaiheisiin. TVO myös suunnittelee itse polttoaineensa koostumuksen ja sen, miten sitä käytetään.

– Tämä ei ole kovin yleistä, sillä usein polttoaine hankitaan "avaimet käteen"-toimituksella yhdeltä toimittajalta. TVO:n valitsema hajautettuun hankintaketjuun perustuva toimintatapa on omiaan vahvistamaan asemaamme johtavana suomalaisena ydinenergian tuottajana ja varmistamaan sen, että Suomessa säilyy ydinfysiikan alaan liittyvää korkea-asteen tutkimusta ja koulutusta, Mustonen toteaa.

TVO:lla on pitkäaikaisia sopimuksia alan johtavien uraani- ja polttoainetoimittajien kanssa, joita TVO seuraa ja arvioi jatkuvasti. Uraania hankitaan vain niiltä toimittajilta, jotka täyttävät TVO:n asettamat vaatimukset. Toimittaja-arvioinnissa seurataan laatu-, ympäristö-, työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmiä sekä niiden käytännön toteutuksia.

TVO:n laitosyksiköt OL1 ja OL2 tarvitsevat vuoden aikana yhteensä noin 200 polttoainenippua. AREVAn kanssa solmittu sopimus koskee ATRIUM 10XM -polttoainenipputyyppiä. WSE:n vastaava on SVEA-96 Optima3. Tällä hetkellä TVO:n tilaamat polttoaineniput valmistetaan ja kootaan Saksassa ja Ruotsissa.

Lisätietoja: Ydinturvallisuusosaston johtaja Marjo Mustonen, puh. 02 8381 3100