TVO toimitti STUKille erikoisraportin maadoitushiiliharjojen vaihdosta

7.11.2014

​Olkiluodon ydinvoimalaitoksella 30. syyskuuta tehty päägeneraattorin maadoitushiiliharjojen vaihtotyö poikkesi ohjeista ja turvallisuuskulttuurin mukaisesta toiminnasta heti tapahtuman jälkeen tehtyä alustavaa arviota enemmän.

TVO ehdottaa torstaina 6. marraskuuta Säteilyturvakeskukseen toimittamassaan ydinvoimalaitosohjeiden (YVL) mukaisessa erikoisraportissa tapahtuman luokittelemista ydinlaitos- ja säteilytapahtumien kansainvälisellä seitsenportaisella vakavuusasteikolla (INES) luokkaan 1 eli poikkeukselliseksi turvallisuuteen vaikuttavaksi tapahtumaksi.

TVO julkaisi 9. lokakuuta 2014 ajankohtaisen uutisen tapahtumasta. Alustavan arvion mukaan tapahtuma luokiteltiin INES-asteikolla luokkaan 0 eli sillä ei ollut merkitystä ydin- tai säteilyturvallisuuden kannalta.

Luokan korotukseen vaikutti tapahtuman yksityiskohdista selvinnyt suunnitelmallisuus ja se, että työn tehnyt taho kuuluu voimalaitoksen käyttöorganisaatioon. Käyttöorganisaatiolla on tärkeä vastuu hyvän turvallisuuskulttuurin, ohjeiden ja työturvallisuuden noudattamisesta. Uudenkaan arvion mukaan tapahtuma ei vaarantanut laitosyksikön ydinturvallisuutta eikä aiheuttanut vaaraa ympäristölle. STUK tutkii nyt TVO:n toimittaman erikoisraportin ja antaa siitä aikanaan lausuntonsa.

Olkiluodon ydinvoimalaitoksella havaittiin kevään vuosihuoltojen jälkeen päägeneraattorien maadoitushiiliharjoissa epätavallisen nopeaa kulumista. Kuluneet hiiliharjat vaihdettiin molemmissa laitosyksiköissä, mutta OL1-laitosyksiköllä korjaustyötä ei tehty ohjeiden ja hyvän turvallisuuskulttuurin mukaisesti.

TVO on jo käynnistänyt toimenpiteet vastaavanlaisen tapahtuman ehkäisemiseksi.

Ydinlaitoksella sattuvien tapahtuminen vakavuusaste luokitellaan kansainvälisen luokituksen mukaisesti. INES-asteikolla on seitsemän eri vakavuusluokkaa, joista luokat 4–7 luokitellaan onnettomuudeksi, luokat 1–3 turvallisuutta heikentäneeksi tapaukseksi ja luokka 0 poikkeukselliseksi tapahtumaksi, jolla ei ole turvallisuusmerkitystä.

Lisätietoja: Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 838 1 2100