​TVO:lla toimitaan materiaalitehokkaasti

9.10.2014

​Tällä viikolla vietettävällä valtakunnallisella Energiansäästöviikolla, johon TVO:kin joka vuosi osallistuu, kiinnitetään huomiota energiatehokkuuden lisäksi materiaalitehokkuuteen. TVO on kehittänyt energia- ja materiaalitehokkuutta toiminnan alusta lähtien. Tehostamisella on ollut vaikutuksia sekä kustannuksiin että ympäristöön.

TVO:n materiaalitehokkuutta on edistetty muun muassa siinä, että samasta polttoainemäärästä saadaan enemmän sähköä. TVO:n ilmastoystävälliseen sähköntuotantoon, jolla katetaan noin kuudennes Suomen sähkön kulutuksesta, kuluu nykyään noin 30 % vähemmän luonnonuraania ja rikastustyötä reaktorifysikaalisen suunnittelun ja polttoaineteknisen kehitystyön ansiosta.

Hankinnoilla varmistetaan kestävät ja pitkäikäiset tuotteet

Pyrkimyksenä on hankkia kestäviä ja pitkäikäisiä tuotteita sekä huomioida loppuvaiheen kierrätys ja mahdollinen uudelleenkäyttö. Hankinnoissa varmistetaan laitosyksiköiden turvallinen, kilpailukykyinen ja luotettava tuotanto sekä pitkäikäinen käyttö.

- Hankittavien tuotteiden ja palvelujen tulee täyttää TVO:n laatu- ja ympäristövaatimukset. Yhtiön toiminnalle välttämättömien tuotteiden ja palvelujen saatavuus varmistetaan pitkäaikaisilla sopimuksilla, jotka perustuvat molemminpuoliseen luottamukseen ja kumppanuuteen, kertoo Hankintalogistiikan toimistopäällikkö Keijo Latvala.

Olkiluodossa edistetään kiertotaloutta

Tuotteiden elinkaaren loppupäässä eteen tulee kohonneiden jätemaksujen myötä väistämättä materiaalien uudelleenhyödyntäminen. Lisäksi lakivaatimukset tulevat tiukentamaan jätteen määritelmää entisestään ja yhä suurempi osa materiaaleista tullaan kierrättämään ja hyödyntämään.

2014_09_24_166_EurajoenRomu2.jpg
Olkiluodon metallijäte kuljetetaan Eurajoen Romun prosessoitavaksi ja uudelleen hyödynnettäväksi.

- TVO on huomioinut sivuvirtojen kierrättämisen nykyisten laitosyksiköiden lähes koko olemassaolon ajan. Esimerkiksi yhdyskuntajätteistä noin 70 % hyödynnetään joko materiaalina tai energiana, mitä voi pitää hyvänä saavutuksena Suomessa, ympäristöpalveluiden asiantuntija Markku Heponeva kertoo.

Metallijätettä hyödynnetään metalliteollisuuden raaka-aineeksi lähinnä Suomeen. TVO:n yhteistyökumppanina toimii Eurajoen Romu Oy, jonka kautta Olkiluodon metallikomponentteja kierrätettiin 525 tonnia vuonna 2013.