Teho
OL1: (MW) / OL2: (MW) / Tuotantokaaviot
 

OL3 EPR

 

Olkiluoto 3 (OL3) on uuden sukupolven voimalaitosyksikkö, jossa on koeteltuun tekniikkaan perustuvaa modernia teknologiaa ja edistyksellisiä uusia turvallisuusominaisuuksia. Valmistuttuaan yksikkö tulee olemaan käyttötoiminnaltaan, turvallisuudeltaan ja luotettavuudeltaan maailman huippuluokkaa.

OL3 on EPR (European Pressurized Water Reactor) -tyyppinen painevesilaitos, jonka tekniikka perustuu hyviin käyttökokemuksiin ja -tuloksiin viimeisimmistä käyttöönotetuista eurooppalaisista reaktoreista. Erityisesti huomiota on kiinnitetty turvallisuutta entisestään lisääviin tekijöihin, kuten vakavien onnettomuuksien estämiseen ja hallintaan, sekä tuotannon tehokkuuteen ja taloudellisuuteen. Kehityksen esikuvina ovat olleet N4-laitostyyppi Ranskassa ja Konvoi-laitostyyppi Saksassa. OL3:n rakentamisesta vastaa avaimet käteen -toimituksella AREVA NP GmbH:n, AREVA NP SAS:n ja Siemens AG: n muodostama ranskalais-saksalainen konsortio.

Uusi ydinvoimalaitosyksikkö sijaitsee Olkiluodon saaren länsipäässä, OL1- ja OL2-yksiköiden vieressä. Laitosyksikön nettosähköteho on noin 1 600 MW.

Valtioneuvosto teki tammikuussa 2002 Suomen viidennestä ydinvoimalaitosyksiköstä myönteisen periaatepäätöksen, jonka eduskunta vahvisti toukokuussa 2002. Tarjouskilpailun ja TVO:n vastuulla olleiden maanrakennustöiden jälkeen OL3-työmaa luovutettiin laitostoimittajalle, ja varsinaiset rakentamistyöt alkoivat vuoden 2005 keväällä.